Fidesz: idén nem lesz új Ptk.

Répássy Róbert üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői döntését. A Fidesz frakcióigazgatója az MTI kérdésére kifejtette, ebben az évben még biztosan nem fog hatályba lépni egy új polgári törvénykönyv.

Az Ab hétfői határozatában alkotmányellenessé nyilvánította az új polgári törvénykönyv hatálybaléptetéséről szóló jogszabály egyes rendelkezéseit. Az Ab az új Ptk. két lépcsőben - ez év május 1-én, illetve jövő január 1-én - történő hatálybaléptetését a jogbiztonság sérelme miatt minősítette alkotmányellenesnek. Az alapvető magánjogi kódex május 1-én életbe lépő első két könyvének az alkalmazására való felkészüléshez a törvényhozó által biztosított hatvannapos időtartam kirívóan rövid - állapították meg.

Répássy Róbert emlékeztetett arra: személy szerint ő is beadványt nyújtott be az Alkotmánybíróságnak, amely a felkészülési idő hiányára hivatkozva a hatályba léptető rendelkezések megsemmisítését kérte.

Hozzátette: a Fidesz sem fordult volna az Alkotmánybírósághoz, ha a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a jogász szakma nem tiltakozott volna az indokolatlanul rövid hatályba lépés miatt.
Az Ab ezzel a lépésével megakadályozta egy jogbizonytalanságot okozó, alkotmányellenes helyzetet teremtő törvénynek a hatályba lépését - emelte ki.

Véleménye szerint ez egy "presztizstörvény" volt a jelenlegi kormány részéről. A törvény hatályba lépését csak az az egy politikai szempont indokolta, hogy még az új parlament megalakulás előtt kész helyzet elé állítsák a leendő kormánypárti képviselőket - tette hozzá.

Emlékeztetet arra: a Fidesz nem értett egyet a 2009-ben elfogadott polgári törvénykönyvvel sem, ezért a leendő kormány arra készül, hogy azt felül fogja vizsgálni.Mint mondta, az új Országgyűlés átfogó felülvizsgálat után, egy hosszabb, legalább egy éves felkészülési idővel fogadná el az új polgári törvénykönyvet.

Kifejtette: ebben az évben még biztosan nem fog hatályba lépni egy új polgári törvénykönyv.
Répássy Róbert azt mondta: várhatóan a Vékás Lajos akadémikus által vezetett, úgynevezett szerkesztőbizottság folytathatja azt az előkészítő munkát, mely elmondása szerint 2007-ben szakadt meg, és amely egy új Ptk. kidolgozására állt fel.
Forrás: MTI