Ombudsman: a rendvédelmi szervek nem a törvénynek megfelelően cselekedtek

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a rendvédelmi szervek nem a törvénynek megfelelően cselekedtek, amikor olyan helyzetet teremtettek, hogy azok a tűzoltók és rendőrök, akik a velük szemben hozott fegyelmi határozat után munkaügyi bírósághoz fordultak, nem kaphattak illetményt, de máshol sem vállalhattak munkát.

Szabó Máté ombudsman az érintettek panaszai nyomán indított vizsgálata után hozta meg ezt az állásfoglalását, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

A biztos közleményében kifejtette, ezek az emberek eredeti munkakörükben nem foglalkoztathatók, de a bíróság ítéletéig másik munkahelyen sem tudnak elhelyezkedni, szünetel a társadalombiztosítási jogviszonyuk, és ha a bíróság elutasítja a keresetüket, az eljárás előre kiszámíthatatlan időtartama alatt nyugdíjra jogosító szolgálati időt sem szerezhetnek.

Ugyanakkor - írta Szabó Máté - viszont nem jutnak hozzá a munkanélkülieket megillető ellátásokhoz, mivel a jogviszonyuk jogerősen nem szűnt meg. "Teljesen ellátatlanná és kiszolgáltatottá válnak, nem képesek a családjuk és maguk megélhetéséről gondoskodni" - fogalmazott az ombudsman.

A közlemény utalt arra, hogy az ombusdman tájékoztatást kért a BRFK és a tűzoltóság vezetőjétől, akiktől azt a választ kapta, hogy hozzájuk ilyen panaszok nem érkeztek, azonban az igazságügyi tárca vezetője levelében azt közölte, a vitatott szabályozási struktúra "a hatályos Munka törvénykönyvét megelőző szabályozási rendszerből" ered, és nemcsak a hivatásos szolgálati jogviszonyban állókra, hanem a közszférában foglalkoztatott más munkavállalókra - köztisztviselőkre, ügyészekre - is kiterjed.

Levelében a tárcavezető tájékoztatta az ombudsmant arról is, hogy annak érdekében, hogy enyhítsék az érintettek életkörülményeiben okozott sérelmeket, idén január elsejétől módosították a jogszabályt. A módosítás következtében a szolgálati viszony felfüggesztését már a jogerős bírósági ítélet meghozatala előtt, a másodfokú döntést követő 30 napon belül meg kell szüntetni.

Az ombudsmani vizsgálat azonban feltárta azt is, hogy a rendvédelmi szervek nem tettek eleget ennek a törvényi kötelezettségüknek. A biztoshoz forduló panaszosok jogviszonyának felfüggesztését a jogszabály életbe lépését követő 90 nap után, március végéig sem szüntették meg, pedig egyikük esetében tavaly novemberben már jogerős bírósági döntés is született. Ezzel a mulasztással a hivatásos szervek a jogbiztonsághoz és a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét idézték elő - állapította meg a biztos.

Szabó Máté felkérte a miniszterelnöki hivatalt vezető minisztert, utasítsa az érintett szerveket arra, hogy a törvénymódosításnak megfelelően haladéktalanul intézkedjenek a felfüggesztések megszüntetéséről. Az ombudsman javasolta annak megfontolását, hogy a szabályozás pontosítására létrehozzanak egy tárcaközi ad hoc bizottságot.