Harminc államtitkár az új kormányban

A jelenlegi tervek szerint mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya. Az MTI fideszes forrásból úgy tudja, az új kabinet célja, hogy szimbolikusan is szétváljanak a hatalmi ágak, azaz a Parlament épülete csak a törvényhozásé legyen.

Ahogyan arról már az MTI és több más médium is beszámolt: feltehetően nyolc minisztérium lesz majd a Fidesz-KDNP vezette kormányban. A jelenlegi elképzelések szerint államtitkárok irányítanák a csúcsminisztériumok alá kerülő területeket, mellettük pedig minden tárcának lenne egy-egy politikai és egy-egy közigazgatási államtitkára - értesült az MTI.

A politikai államtitkár helyettesíti a tárcavezetőt az Országgyűlésben és a kormányüléseken, míg a közigazgatási államtitkár az apparátusért, a jogszabály-előkészítésért felel.

Így összesen nagyjából 30 államtitkár lenne, de helyettes államtitkárok is dolgoznának Orbán Viktor kormányában. Ők - akik a területekért felelős államtitkárok helyettesei lennének - irányítanák az egyes szakterületeket, például közoktatásért felelős helyettes államtitkárként.

(Jelenleg az államtitkárok száma 20, a szakállamtitkároké 51. Alattuk helyettes államtitkárok nem, csak főosztályvezetők dolgoznak.)

Mindezzel nagyjából visszaállna az 1998 és 2002 közötti államtitkári struktúra.
A számítások szerint a legtöbb államtitkár egyébként várhatóan a humán csúcstárcánál, valamint a közigazgatási-igazságügyi minisztériumnál lesz.

Az MTI forrásai szerint a csúcstárcákhoz tartozó egyes államtitkárságok nem költöznek majd egy épületbe, hiszen az infrastrukturálisan nem lenne megoldható.

Az új kormány azt szeretné megvalósítani, hogy a végrehajtó hatalom, a kormány és szervei fokozatosan kiköltözzenek a Parlament épületéből, a kabinet szimbolikusan is törekedni fog a hatalmi ágak szétválasztására. (Ma a miniszterelnök titkársága és kabinetje, valamint a kancelláriaminiszter hivatala is az Országházban van.)

Forrás: MTI