A lányok napja

A német lányoké a jövő, vagy legalábbis lehetne, ha bátrabbak lennének, és merészebben vállalnának bizonyos férfiúi kockázatokat.

Ezen a napon az ország számos nagyvárosában fiatal, többnyire középiskolás diáklányok árasztották el a vállalatokat, a különböző szakmai szervezeteket, valamint a főiskolákat, hogy ismerkedjenek azokkal a szakmákkal, továbbá tanulmányokkal, amelyeket nagy általánosságban kizárólag férfiak űznek. Annak ellenére, hogy a német nők képzettségében és szorgalmában nincs hiány, számos olyan szakma van, amely a férfiak hagyományos bástyájának számít, köztük jó néhány fizikai, szellemi, illetve tudományos foglalkozás is.

A csütörtöki súlypontot a többi között a különböző műszaki jellegű foglalkozások, illetve tanulmányok jelentették. A vállalatok, a kutatóintézetek, a főiskolák mindenekelőtt ezeket kívánták bemutatni a diáklányok számára, és egyben bizonyítani, hogy általuk is vállalható foglalkozásokról van szó.

A többi között iskolás lányok jelentek meg a frankfurti tőzsdén is, különös látványosságot keltve a sok nyakkendős férfi között. Részletes tájékoztatást kaptak a tőzsde tevékenységéről, a többségük a végén mégis úgy nyilatkozott: minden látványosság és a kecsegtető fizetés ellenére mégis inkább színésznő vagy divattervező szeretne lenni.

A lányok napja ezzel a céllal szinte egyedülálló, igazi német sajátosság, amely évek óta növekvő népszerűségnek örvend. A statisztika szerint - hála a lányok napjának is - már több olyan szakma van, amelyek betöltésére inkább vállalkoznak hölgyek is, pedig korábban szinte kizárólag férfiimpériumot jelentettek.

Különösen azóta, hogy Angela Merkel a kancellár, aki az idei Girls' Day fővédnöke is. Merkel csütörtökön diáklányokat fogadva külön is felhívta a figyelmet: mielőtt a politikára váltott, éveken keresztül fizikusként dolgozott. És igyekezett biztosítani őket, hogy ebben a minőségében sem vallott szégyent. Azt pedig már az ország sorsáért felelős kancellárként tette hozzá, hogy a jövőben a műszaki és mérnöki tudományok még nagyobb súlyt kapnak. Az ehhez szükséges tanulmányok betöltésére - legalábbis Merkel szerint - a lányok épp úgy alkalmasak. Iskolai jegyeik nem véletlenül jobbak fiútársaikénál - hangoztatta a kancellár.

Az első adatok szerint csütörtökön szerte az országban mintegy 130 ezer lány élt a Girls" Day biztosította lehetőségekkel. Ezzel pedig a résztvevők száma a 10. évben lépte túl az 1 milliós küszöböt. Az elmúlt 9 évben ugyanis 900 ezer érdeklődőt jegyeztek fel.
Forrás: MTI