Nem lesz két frekvenciája a Klubrádiónak

Azért indult el a Klubrádió a 92,9 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton, mert jelenlegi - 95,3 MHz-es frekvenciájára vonatkozó - engedélye 2011 februárjában lejár - közölte honlapján a rádió szerdán délután, hangsúlyozva, nem birtokol majd két frekvenciát, az elnyert hullámsávon pedig senkit nem lehet elhallgattatni, mivel azon évek óta egyetlen rádió sem szól.

Az Országos Rádió és Televízió Testület szerdai ülésén a két szocialista és egy SZDSZ-es delegált szavazatával a frekvenciapályázatban megjelölt 92,9-es frekvenciát a Klubrádiónak ítélte. A frekvenciára a Katolikus Rádió is pályázott. A döntést élesen bírálta az ORTT fideszes és KDNP-s delegáltja, a Katolikus Rádió pedig lesújtva fogadta a hírt.

A Klubrádió közleménye szerint jelenlegi frekvenciájának megújítására már rég ki kellett volna írni a pályázatot, de "már látszott", hogy hiába várnak, a törvényes határidőn belül biztosan nem írják ki a tendert.

Utalva arra, hogy a pályázat eredményének kihirdetése után a KDNP szóvivője, illetve az ORTT fideszes tagja azt közölte, így szeretnék elhallgattatni a pályázaton induló katolikus rádiót, kiemelik, hogy a 92,9 MHz-es frekvencián évek óta egyetlen rádió sem szól, "vagyis elnémítani azon a hullámsávon senkit sem lehetett".

Szándékos félretájékoztatásra vagy nagyfokú tájékozatlanságra vall szerintük annak terjesztése, hogy egyszerre két frekvenciát birtokolhat a Klubrádió, mert - mint írják - a pályázatban az egyik összeférhetetlenségi kritérium az volt, hogy lemond a korábbi frekvencia jogosultságáról az, aki megnyeri a 92,9 MHz-et. A KDNP szóvivője ugyanis szerdán azt mondta - idézik fel -, hogy a Klubrádió megkettőzheti médiaerejét, márpedig ez, mint írják, nem igaz.

Szándékos félretájékoztatásnak nevezik azt is, hogy törvénysértés történt volna a pályázathirdetés idejével kapcsolatban. Éppen az ellenkezője igaz - hangsúlyozzák, emlékeztetetve, hogy a pályázat beadása után hatvan nappal ki kellett volna hirdetnie az eredményt az ORTT-nek. A médiahatóság szerdai határozata "minden idevonatkozó rendelkezésének megfelelt" - áll a Klubrádió állásfoglalásában.

Kitérnek arra is, hogy az elnyert frekvencia birtokosa mentesül ugyan a műsorszolgáltatási díj megfizetésének kötelezettségétől, mivel közműsorszolgáltató lesz, de ez azt is jelenti, hogy "sokkal szigorúbbak az üzleti feltételek, amelyek között működnie kell, vagyis sokkal kisebb lehet csak a kereskedelmi bevétele".

A közleményben úgy fogalmaznak, minden Klubrádió-hallgatónak igazi öröm, hogy a Klubrádió megnyerte a 92,9 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot. "Ne aggódjon senki, nem egyik napról a másikra kell áttekerni a rádión a keresőt, a megszokott műsorok a megszokott frekvencián, a 95,3-on, még sokáig szólnak; idejében értesülhet mindenki a váltásról, amikor majd a 92,9 MHz-en lesz hallható a Klubrádió Budapesten és környékén" - írják.
Forrás: MTI