Nemzeti Vágta, ismét

Széchenyi István emlékének adózik idén a Nemzeti Vágta, amelyet június 2. és 6. között rendeznek a Hősök terén.

Az idei év újdonságai között szerepel, hogy a verseny ötnapos lesz a fővárosban, és a Hősök terén megépített versenypálya mellett egy új pálya is létesül az 56-osok terén. Itt a többi között lovas bemutatók, sportlovas versenyek, kulturális és gyerekprogramok szórakoztatják a közönséget - mondta el Székely Tibor vágtafőkapitány kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A programhoz 14 vidéki közösség csatlakozott, így az előfutamokat is ennyi helyen rendezik meg - tette hozzá. A budapesti és vidéki megmérettetések Széchenyi István emlékének adóznak, a gróf halálának 150. évfordulója alkalmából a programokat a Széchenyi Emlékbizottsággal együttműködve rendezik.

A versenyen nem indulhatnak profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak, mindez nagyobb esélyegyenlőséget teremt - tájékoztatott Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató. Ebben az évben külön díjazzák a futamon résztvevő magyar lófajtákkal versenyzőket is, s a celebek is őshonos magyar fajta lovakkal vesznek részt a megmérettetésen.

Az előfutamokat az egyes régiók önállóan szervezik, a többi között a Bácskai Vágta 24-én, a Bükkösdi Vágta 25-én, a Sarkadi Vágta május 1-jén, a Nyírségi Vágta 2-án, a Bácsalmási Vágta 8-án, a Balatoni Vágta 9-én, a Palóc Vágta 15-én, a Széchenyi Vágta 16-án, a Kocséri Vágta 16-án, a Kisalföldi Vágta 22-én, a Jász Vágta 23-án, a Festetics Futam 23-án, a Bikali Vágta 29-én, az Északi Vágta 30-án várja az érdeklődőket.

A Hősök terén a hagyományos versenyek mellett jótékonysági sztárfutam, akadályvágta, Széchenyi emlékfutam, huszárbajnokság döntő, az ország legjobb csikósa döntő, történelmi felvonulások, lovas játékok szórakoztatják az érdeklődőket.

Az 56-osok terén felépített Széchenyi pályán egyebek mellett díjugrató és magasugró verseny, military, lovas divatbemutató, csiklós bajnokság, lovas ovi várja a látogatókat, akik az országkonyhában megkóstolhatják a különböző régiók étel különlegességeit. Az Andrássy úton felállított pavilonokban a résztvevő települések bemutathatják helyi értékeiket, népművészeti hagyományaikat.

Forrás: MTI