Veszély fenyegeti a LMP-t

Bizony jól megszívatta az MSZP az LMP-t azzal, hogy bejelentette, visszalép a javára. Pedig politikailag nem volt rossz húzás. Legalábbis az MSZP szemszögéből. De milyen hatásai lesznek ennek?

Kétségtelen, hogy a választás legnagyobb nyertese az LMP. A semmiből a Parlamentbe jutni (és két nagy rendszerváltó párt helyére beülni) óriási teljesítmény. Pedig a kampányban a szocialisták (is) mindent megtettek, hogy a csalódott baloldali szavazók ne adják a voksukat az LMP-re.

Elszúrták

Emlékezzünk, Mesterházy Attilára (mikor már a közvélemény-kutatások is világosan megjósolták az LMP bejutását) kijelentette, csak három párt fog bejutni a törvényhozásba, ezért aki nem akar se a Jobbikra se a Fideszre szavazni, szavazzon az MSZP-re, hogy ne vesztegesse el a voksát. A miniszterelnök-jelölt húzása jogos volt, de nem elég átgondolt. Főleg, hogy ha a tanácsadói kissé előrébb néztek volna, számíthattak volna arra, hogy az LMP később még jól jöhet. De elszúrták. Ez pedig sokba kerülhet.

Merthogy az LMP javára történt visszalépések megkavarják a választók fejét. Alig néhány napja még arról bizonygatják a baloldali érzelmű embereket, hogy elveszik a szavazata, ha az LMP mellé ikszel, most meg azt mondják, szavazzanak az LMP-re. Az igaz, hogy az MSZP törzsszavazói a kútba is beleugranának, ha Mesterházy azt mondaná nekik, ám nem csak a törzsszavazókról van szó.

Ügyes

A visszaléptetéseknek sokféle következményei lehetnek. Az egyik ilyen az LMP behúzása a küzdőtér bal oldalára. Ráadásul úgy, hogy az LMP nem is tud ez ellen semmit sem tenni. Kifejezetten okos tehát a lépés. Ráadásul az LMP még maga is identitásválságban szenved, s egy ilyen húzás esetleg segíthet megtalálni a helyüket. Másfelől az MSZP-nek is jól jön, ha a baloldalon nem egyedül állja a sarat. Egy leendő ellenzéki, kormányt-ellenőrző szerepben jó, ha társra talál a fiatal és naiv LMP-ben. Mert ha az MSZP nem tud megújulni, akkor ha közös platformra kerülnek, az LMP-s politikusoknak jobban hihetnek a választók, s ezzel a szocialistákra is hullhat némi frissített dicsfény.

Az LMP természetesen nem szeretne az MSZP-vel nagyon közösködni, ám a lehetőség, hogy még néhány jelöltjük bejusson egyéniben nagyon vonzónak tűnik. A hivatalos válasz persze elutasító – más nem is lehetne – hiszen éppen az eddigi pártok politikai stílusa ellen jöttek létre Schifferék. Probléma az is, hogy még le sem zárult a szavazás, de már belekeveredtek abba a politikai (gusztustalan? természetes?) játszmába, amibe annyira nem szerettek volna. A pártra fröccsent sarat pedig nehéz lesz lemosni.

A valódi okok

A visszaléptetések hivatalos magyarázata természetesen az unásig ismert Orbán-veszély. Valójában azonban nem erről van szó. Egyrészt a kétharmadot már nem igazán lehet megakadályozni (főleg nem azokkal a visszalépésekkel, amiket megtettek) másrészt az Orbán-fóbia egy marhaság. Nem lesz itt királyság meg Turulország, nem lesz csendőrség meg numerus clausus. A mentelmi jog elvesztése szintén nem lehet ok a kétharmados félelemre, hiszen a Jobbikkal együtt ezt könnyen megoldhatja a Fidesz.


Az MSZP problémája a kétharmaddal inkább az lehet, hogy a külföldi hatalmak egy kétharmad esetén gyakorlatilag lenullázzák az ellenzéki pártokat, teljesen átnéznek rajtuk. Ilyen arányú felhatalmazás esetén a külföldi lobbi (legyen az az EU, egy állam vagy egy multicég) pusztán a kormánypártot kell hogy megdolgozza, nincsen szüksége az ellenzékre. Ezzel a nemzetközi tekintélyét (és az esetlegesen onnan csurgatott pénzeket) is elveszítheti.

Már volt ilyen


Azt is látni kell, miként ismétli magát a történelem. Szinte ugyanaz a helyzet, mint a kilencvenes évek elején volt. Az MSZP akkor egyfajta politikai karanténba volt zárva, s ebből csak a Demokratikus Charta megkötése húzta ki – amit az SZDSZ-szel kötött. A jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonló: a pártot még ellenzékben is keményen fogják támadni, (mind a Jobbik, mind az LMP) az elmúlt évekért, s ha teljesen elszigetelődik, akkor négy év múlva sem sok jóra számíthat. Kénytelen szövetségest keresni.

Az MSZP gesztusának következménye azonban az LMP-re más veszéllyel is járhat. A fiatal párt szavazói között dupla annyian vannak a Fidesz felé húzók, mint a szocik. Ők, ha azt látják, hogy az LMP elindul balra nem fogják támogatni őket és kelletlenül bár, de inkábba a Fidesznél kötnek ki.

Az LMP-nek tehát meg kell gondolnia miként folytatja a politikai erőtérben való elhelyezkedést, mert ígéretes kezdés és egy nagy nyerés után nagyot is bukhat a jövőben.