Perbeszéd a diósdi maffiaperben

Perbeszédekkel, erős rendőri jelenlét mellett folytatódott az úgynevezett diósdi maffiaper csütörtökön a Legfelsőbb Bíróságon, ahol összesen 41 vádlottnak kell felelnie gyilkosság, olajlopás, bankrablás és más bűncselekmények miatt.

Az Sz. Károly és társainak, valamint Cz. Atilla és társainak büntetőpere különösen nagy értékben, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt zajlik. Az ügyész ismertetése szerint a per során előkerült titkos hanganyagok felhasználhatók a vád felállításánál. A nap során a vádlottak vallomásának értékelésére is sor került.

A szerteágazó bűnügyben a nyomozás öt évvel ezelőtt, a 2005 márciusában elkövetett diósdi kettős gyilkosság után gyorsult fel, amikor a banda százhalombattai olajlopásairól tudomást szerzett és a haszonból magának is részt követelő F. Józsefet és társát megölték. A nyomozás kiderítette, hogy a bűnszövetkezet tagjai hosszú időn át a MOL százhalombattai finomítójából tartályos kocsikkal lopták az olajat.

Évekkel ezelőtt az Egér úton, majd a Szerémi úton fegyverrel pénzszállító autókat raboltak ki és két bankfiókból is szintén fegyverrel pénzt szereztek. Zsarolás, bántalmazás is terheli számlájukat. Összesen 17 féle bűncselekményért kell számot adniuk.

A monstre per alatt a vádlottak egy részének lejárt az előzetes letartóztatásban tölthető, legfeljebb 3 év, így ők házi őrizetbe kerültek. Közülük négyen megsértették a kényszerintézkedés szabályait, ezért ismét előzetesbe kerültek.

Pénteken a bizonyítékok ismertetésével és perbeszédekkel folytatódik a tárgyalás. A következő hetekben a védőbeszédek következnek, majd az utolsó szó jogán a vádlottak fejthetik ki a álláspontjukat.

Ítélet május végén, vagy június elején várható.
Forrás: MTI