Ma délután kettőkor helyezték örök nyugalomra Daróczi József Dávidot a csepeli temetőben. Családja, barátai, szerelme és több ezer gyászoló kísértében.

Harminchét év. Ennyi jutott. Ő akarta így, akik itt maradtak, életük legnehezebb feladata ezt elfogadni és feldoglozni. Elfogadni lehet, de feldolgozni sosem.

Gyönyörű, méltó szertartással vettek búcsút a volt kormányszóvivőtől ma délután. Egy óriási sikertörténet ért ma véget. Mindenki jelen volt, aki szerette. Többek között Terry Black, Gáspár Győzike - aki a temetés idejére sem tudta levetkőzni "igazi" énjét, és mobiltelefonján lógott - Papp Gergő, Kárász Robi, Kunovics Katinka, Tatár Csilla, voltak akik megtörten a gyászoló tömegben tűntek fel, de a koporsó közvetlen közelében is sok ismert arc volt jelen; Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Batiz András és felesége, Mága Zoltán, a Bódi család, valamint a Száztagú Cigányzenekar néhány tagja.

"Joci, elmentél, de az isten áldjon meg, máris hiányzol, és hiányozni is fogsz!" - Gyurcsány Ferenc ezekkel a szavakkal búcsúzott volt kollégájától, barátjától.

" Elmentél, egy olyan helyre ahol nincs fájdalom. A lelked békére talált, és egyszer, nemsokára, azon a helyen újra találkozunk. Megyünk tovább, másfelé, de folytatjuk az utunkat, ahogy mindig mondtad!"

"Elindultál egy csepeli putriból, és eljutottál a Parlament díszes szobájáig. Mindig is repülni akartál, pilóta szerettél volna lenni, de a szemed nem engedte. Most mégis repülsz." - Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Daróczi Dávidtól.

Szerelme, jegyese Liptai Claudia kínok, fájdalmak és el nem fogyó könnyei között próbált méltósággal búcsút venni kedvesétől. "Nem tudok múlt időben beszélni róla, utána akarok menni, minden pillanatban azt érzem, hogy utána akarok menni!" - korábban így nyilatkozott a ragyogó kisugárzású színésznő, aki már csak árnyéka önmagának. Nem is csoda, hiszen ekkora veszteséget képtelenség feldolgozni.

Daróczi Dávid sosem tagadta roma származását, sőt. Ehhez méltóan nem csak magyarul, cigány nyelven is elhangzott a Mi Atyánk és a Himnusz.


Fotók: Fejér Bálint

A Száztagú Cigányzenekar megindító muzsikaszóval indult a koprsó után, a végső nyughely felé.

"Sosem volt menő sportcipőm. Amíg a többiek szalámis kenyeret vittek tízóraira az iskolába, addig én azt sem tudtam mi az. Nem volt pénzünk ilyenre. Hallgattam apámat és a többi értelmiségi cigányt, hallgattam ahogy az élet dolgairól diskuráltak. Mindig büszke voltam a cigányságomra." - Daróczi Dávid szavait idézte egyik rokona a koporsó mellett.

Mi is így búcsúzunk.

Isten veled, Daróczi Dávid!