Lehet, hogy Magyar Szocialista Pártnak fogják hívni, lehet, hogy a logója sem változik, de az biztos, hogy egy új baloldali párt fog megjelenni a következő hónapokban Magyarországon - mondja a HírExtrának Török Zsolt.

Egyéniben nem indult , egyik MSZP területi listán sem szerepel, így mindössze az országos listán elfoglalt 51. helyében bízhat. Az pedig nagyon kevésnek tűnik…

Igen, kicsi az esélye, hogy ez a pozíció mandátumot eredményez.

Hogyan tovább?

Nagyon fontos elmondani, hogy a én a kampányban eddig is keményen dolgoztam egy kis, fiatalokból csapattal a hátam mögött. Az ország 34 pontján fordultunk meg, lakossági fórumokat tartva, és a következő két hétben is hasonló intenzitással dolgozunk a Magyar Szocialista Párt sikeréért. Nincs más út: dolgozni kell tovább, beszélni az emberekkel, és minél többük meggyőzni, hogy az MSZP-t támogassák.

Mihez kezd a kampány után?

Török Zsolt
1971. augusztus 2-án született Egerben, 3 gyermek édesapja. Több ifjúsági szervezet, és a fiatalok párbeszéd fórumainak alapítója ( Egri Diákok Egyesülete, Heves Megyei Ifjúsági Kerekasztal, Városi Diáktanács, Több Gyermekes Családok Egyesülete). Kezdetben a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) egri, majd megyei elnöke, közben 1992-95, és 1997-99 között tagja a BIT Országos Elnökségének. Az MSZP Egri elnökségének 1995-től tagja, később alelnöke, majd 2002-2006. között Választókerületi Elnöke. Jelenleg a Baloldali Tömörülés Platform Alelnöke. Az 1998. októberi önkormányzati választásokon egyéni körzetben képviselővé választották; és a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének is tagja lett. 2002-ben ismét egyéni körzetben megválasztották Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselőjének. A 2002-es országgyűlési választásokon pártja megyei listájáról jutott mandátumhoz. 2004. őszétől a Szociális és családügyi bizottság alelnöke, valamint az Ifjúsági Bizottság tagja volt. A 2006. évi országgyűlési választásokon Heves megyei területi listán szerzett mandátumot. Az Országgyűlés alakuló ülésén, 2006. május 16-án a törvényhozás jegyzőjévé választották. 2006. május 30-tól az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja.
parlament.hu
Ha megnézi, nekem az iwiw-adatlapomon is az szerepel, hogy foglalkozás: „jelenleg országgyűlési képviselő”. Ezt már évek óta nem frissítettem. Egyébként a választások után az MSZP megújulása kapcsán hozzám érkező üzeneteket kívánom érvényesíteni. Baloldali, vidéki fiatalemberek kell, hogy a következő időszakban beleszóljanak a pártvezetésbe.

Tehát teljes gőzzel a fiatalítás felé?

Nem feltétlenül csak korosztályi alapon való megújulásról beszélek. Lényeg, hogy olyan, baloldali karakterű politikusokra lesz szükség, akik a bérből és fizetésből élők, a hátrányos helyzetűek érdekében képesek fellépni. Az elesettek és a gyengék mellé kell állnunk. Sok minden más, például a vállalkozások, vagy a tudomány és kultúra támogatása is fontos, de nekünk a baloldali karaktert erősítő politikára lesz szükségünk.

Mit szól a párt vasárnapi szerepléséhez?

Megmondom őszintén, én jobb eredményre számítottam.

Miért?

Az emberek alapvetően pozitív visszajelzései miatt. Persze a lakossági fórumokon elsősorban a mieink vannak jelen, de én november óta BKV-val és vonattal közlekedem, és az emberektől utazásaim során is inkább jót, mint rosszat kaptam. Ami különösen meglepett, az a szélsőjobb előretörése. Ellenük minden demokratikus erőnek fel kell lépnie, mert bár látszik, hogy egyre nagyobb a társadalom igénye a szélsőségek iránt, ma még sokan nem látják ennek a veszélyeit.

A Fidesz kétharmados győzelmének megállítására lát még esélyt? Lendva Ildikó pártelnök tegnap arról beszélt, az MSZP-nek nyolc-tíz körzetben kell fordítani a Fidesszel szemben a még versenyben lévő 57-ből ahhoz, hogy annyi legyen Orbánék „túlhatalmának”.

Ha jól tudom, pontosan nyolc olyan körzet van az országban, ahol tíz százalék alatti a különbség a fideszes és a szocialista jelölt között, egy helyen pedig a mi jelöltünk van előnyben. (Tóth József – a szerk.) Én abban bízom, hogy meg tudjuk állítani a Fidesz egyeduralmát. A fékekre és egyensúlyokra épülő magyar demokráciának erre van szüksége. Mindannyiunk érdeke, hogy erős szocialista ellenzék jöjjön létre a következő országgyűlésben.

Ennek azonban alapfeltétele, hogy a párt egyben maradjon a választás után. Egyre többen pedzegetik, hogy valós veszély a széttöredezés. A mai vezetést alkalmasnak tartja a megújulás levezetésére, illetve a párt egyben tartására?

A jelenlegi pártvezetésnek a második forduló után el kell számolnia az elmúlt időszakban végzett tevékenységével. Én azt gondolom, hogy mindenképpen együtt kell tartani a baloldali érzelmű embereket. Azt hiszem, hogy ez az MSZP képes lehet a megújulásra. Lehet, hogy Magyar Szocialista Pártnak fogják hívni, lehet, hogy a logója sem változik, de az biztos, hogy egy új baloldali párt fog megjelenni a következő hónapokban Magyarországon, és ebben én is szerepet szeretnék vállalni.

Új párt új vezetést kíván?

Biztos vagyok benne, hogy sokan mondják majd a választások után, hogy más területeken akarnak tevékenykedni. Én szeretnék a megújulás aktív részese lenni, és gondolom, hogy a korosztályomban sokan hasonlóan gondolkoznak. Mesterházy Attila környezetéből is tudom, hogy többen feladatot vállalnának ennek a pártnak az újjáépítésében...