Választás 2010: minden harmadik ember szavazott már

A választásra jogosultak 35,88 százaléka, 2.869.694 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 13 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

14:32 Sólyom László is leadta voksát

Leadta szavazatát a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában Sólyom László államfő a főváros XII. kerületében vasárnap.

Az államfő délután két óra után néhány perccel gépkocsival érkezett a voksolásra a Zugligeti úti általános iskolában kialakított szavazókörbe. Sólyom László nagy sajtóérdeklődés mellett, kéttucatnyi magyar és külföldi fotós és operatőr előtt adta le szavazatát.

A köztársasági elnök a helyszínen nem nyilatkozott, azt azonban már korábban jelezték, hogy este az eredményhirdetésre ellátogat az országos választási központba.

14:20 Kizártak egy képviselőt a szavazatszámláló bizottságból

Megszüntette egy pártdelegáltja tagságát a szavazatszámláló bizottság Pécsudvardon vasárnap, mert kiderült, hogy az érintett önkormányzati képviselő is egyben.
A kizárásról bővebben itt olvashat.

14:15 a külképviseleti szavazatokról

A külképviseleteken az elmúlt hétvégén leadott szavazatokat legkésőbb vasárnap este 7 óráig megkapják a kijelölt szavazatszámláló bizottságok (szszb), hogy a szavazás végén bekeverhessék az itthon leadott voksok közé, így biztosítva a titkosságot.

A külképviseleti szavazás sajátossága, hogy a voksokat nem helyben, a külképviseleteken számlálják össze, hanem hazahozzák, majd itthon "bekeverik" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik kijelölt szavazókörének voksai közé.

A külképviseleteken a szavazás végén az urnákat lezárták és Budapestre szállították, hogy az Országos Választási Bizottság felbonthassa és egyéni választókerületenként csoportosíthassa az urnákban található szavazási iratokat. A szétválogatott iratokat pénteken adták át az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb) elnökeinek.

A bizottsági elnökök által átvett külső borítékot az oevb bontja fel, és a borítékban található kis, szavazatot tartalmazó boríték mellé helyezett nyilatkozat alapján ellenőrzi, hogy a voksot leadó választópolgár szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben.

A szavazási iratokból a szavazólapot tartalmazó belső borítékokat (azok felnyitása nélkül) a bizottság egy szállítóborítékba zárja, amelyet a bizottság tagjai aláírnak és bélyegző-lenyomattal látnak el. A szállítóborítékot a bizottság elnöke adja át a külképviseleti szavazatszámlálásra kijelölt szavazatszámláló bizottság elnöke részére a szavazás első fordulójának napján, a szavazókörök bezárásáig.

A külképviseleti szavazatokat tartalmazó kis borítékokat a szavazás lezárását követően dobják az urnába, így (vagyis a magyarországi szavazatokkal történő összekeveréssel) biztosítva a külképviseleti szavazatok titkosságát.

13:50 A szavazásra jogosultak több. mint harmada már voksolt

A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 38,71 százalék, ami 366.191 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Zala megyében volt, 32,58 százalék, ebben a megyében 76.689-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 39,6 százaléka, 533.366 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.
Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka voksolt 13 óráig.

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.

13:40 Kampánycsendsértést jelentettek

Egy kampányújságban közzétett keresztrejtvény sorsolásának szombati kézbesítése, nyilvánosságra hozatala kapcsán kampánysértést állapított meg a Hajdúhadház központú Hajdú-Bihar megyei 4. számú egyéni választókerületi választási bizottság - közölte Vincze András jegyző, választási irodavezető vasárnap az MTI-vel.

Az ügyben két bejelentés érkezett a választási bizottsághoz: az egyiket - mivel nem felelt meg a formai követelményeknek - érdemi vizsgálat nélkül elutasították. A másik bejelentés nyomán azonban megállapították a kampánycsendsértést - tette hozzá a jegyző.

Vincze András elmondta azt is: vasárnap egy hajdúhadházi állampolgár bejelentette, hogy névváltozás miatt problémája volt az egyik szavazókörben, ahol a bizottsági tagok nem megfelelő hangnemben beszéltek vele. A helyi választási bizottság a nap folyamán tárgyalja a beadványt. A bejelentő egyébként leadta szavazatát - mondta a jegyző.

Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei területi választási bizottság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: vasárnap két jelölőszervezet - Debrecenben és Hajdúhadházon - tett feljelentést a rendőrségen választási plakátok, illetve molinók megrongálása miatt.

13:35 Megkezdték az ajánlószelvények megsemmisítését

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák vasárnap megkezdték a leadott ajánlószelvények megsemmisítését.

Az országgyűlési képviselők választásán azok indulhattak egyéni jelöltként, akik március 19-ig összegyűjtöttek a választókerületben élőktől 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények érvényességéről az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntöttek.

A jogszabály szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek március 22-én 16 óráig kellett megsemmisíteniük, az erről szóló jegyzőkönyvet pedig március 25-én 16 óráig kellett eljuttatniuk az illetékes választási bizottsághoz.

A leadott ajánlószelvényeket pedig az illetékes választási irodának kell megsemmisítenie a szavazás napján.