A bürokrácia, a szociális életüket kiélni vágyó nyugdíjasokkal karöltve hátráltatta ma a részvételi demokrácia gyakorlati működését: sokan hazamentek, mert nem tudták kivárni az órákig kígyózó sorokat.

Sorok és órák

Több város kerületének több szavazóhelyéből - elsősorban Budapest VII. a IX. a XIII. kerületéből és Pécsett - jelentettek hatalmas, több óráig kígyózó sorokat, volt ahol a szavazóbiztosok már az utcára kimenve osztogattak sorszámokat, és közölték a választókkal, hogy nagyjából mikor kerülhetnek sorra. Ezek miatt sokan, egy-másfél óra után feladták állampolgári kötelességük végrehajtását és hazamentek - hisz alapvetően sem terveztek az egészre tíz percnél többet szánni. A jelenség lehet az egyik oka annak, hogy eddig az időhatáros részvételi adatok alapján a négy évvel ezelőttinél is passzívabb a magyar lakosság.

Az OVB állásfoglalása
Azoknak, akik 19 óráig beállnak a sorba, biztosítani kell a szavazás lehetőségét - foglalt állást az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délután.Az OVB állásfoglalásában felidézte a választási eljárásról szóló törvényt, amely szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.A testület állásfoglalása szerint ennek az az eljárás felel meg, ha a szavazatszámláló bizottság azoknak a választópolgároknak, akik 19 óráig megjelentek, hogy szavazzanak, és még sorban állnak, biztosítja a szavazás lehetőségét.
Az OVB állásfoglalásában kitért arra is, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak meg kell teremteniük annak a technikai feltételeit, hogy a 19 órás határidő után érkező választópolgárok már ne szavazhassanak.Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat.
A sorok egyik legfőbb oka, hogy azon választók külön sort kapnak, akik „igazolással” adják le voksukat, vagyis előzetes kérelem alapján más helyen szavaznak, mint a bejelentett lakhelyük. Ők - akiknek nagy része kollégiumi diák - a folyamat elhúzódó adminisztrációja miatt a regisztrációs idő sokszorosát kénytelenek elszenvedni, mint egy átlagos választó. A HirExtrának több, két óránál is tovább húzódó sorban állást említettek ilyen esetekben, ami igencsak elveszi az állampolgár kedvét a részvételtől - főleg, hogy a két X elhelyezése nem több fél percnél. Ennek ugyanakkor törvényi háttere is van, hisz a jelenleg hatályos jogszabályok egy EVK-n belül mindössze egy helyen teszik lehetővé az „igazolásos szavazat leadását” - ami Pécsett például több mint ezer embert jelentett.

Azonban ez az átlagos szavazókra is kihat, hisz az ő regisztrációjukra kevesebb ember jut, így törvényszerűen lassabb lesz - ezért ott se volt ritka az egy órán túl mutató sorban állás, ami szintén hazameneteleket jelentett. További problémát jelent, hogy a nyugdíjasok közül sokan ekkor próbálták kiélni szociális életüket - elvégre végre azt érezhették, hogy fontosak. A beszámolók alapján kedélyesen társalogtak a szavazatok tisztasága felett őrködő tagokkal, minden apró részletre rákérdezve - ezzel sokszor tíz percre is feltartva egy-egy tagot. Mások pedig a szavazófülkéből kirohanva estek kétségbe, hogy biztos jót és jól ikszeltek e - elvégre már nem látnak valami jól. Mindeközben természetesen egymással is vitába keveredtek, hogy ki kire, és miért, és az ő idejükben...

Botrányok és elhatározások

Természetesen nem itthon élnénk, ha nem akadályozták volna pár helyen botrányok a szavazást. A szavazók szervezett szállítása miatt a délig leadott szavazatok megsemmisítését kéri egy helyben, a baktalórántházi választókerületben induló képviselő - kérésével többek közt az OVB-hez is fordult, és állítása szerint videofelvétele is van az esetekről. Celldömölkön pedig egy választó a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte a szavazólapokat a szavazóhelyiségből és közölte, hogy ezeket a nála lévő értesítővel együtt elégeti a szavazóhelyiség ablaka alatt.

Bármi is legyen a helyzet, egy részvételi demokráciában mindenek előtt arra kell törekedni, hogy a részvételi demokráciát érvényesítő gyakorlatokhoz minden választópolgár, a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben hozzáférjen - ugyanis nagyrészt ez garantálja a tényleges részvételt. Papp Judit, a pécsi választási iroda vezetője utalta arra, hogy a jelenlegi sorok nagy részét generáló törvényt nem ártana módosítani - ami akár az új Parlament első, közösen meghozott törvényjavaslata is lehetne, ha már az MSZP-n kívül minden jelentős erő a változás és a demokrácia jelszavával kampányol.