Sushi-gén a japán gyomorban

A japánok bélbaktériumaiban megtalálható egy "sushi-gén", amellyel jobban hasznosítják a halrolócskák bizonyos részeit. Az észak-amerikaiak bélflórájából ugyanakkor hiányzik az örökítőanyag e része.

A japán bélbaktériumok valószínűleg tengeri baktériumoktól leshették el bizonyos algák hatékonyabb emésztésének mikéntjét - írta a Mirjam Czjzek, a franciaországi Roscoff Biológiai Állomásának szakembere által vezetett kutatócsoport a Nature című brit folyóiratban. A sushit hagyományosan algalevelekkel készítik el.

Czjzek és csapata 13 japán és 18 észak-amerikai bélbaktériumainak örökítőanyagát hasonlította össze. A japánoknál találtak egy gént, amely kódol egy, az algák megemésztését segítő enzimet, az amerikaiaknál azonban ilyen nem létezik - számolt be a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). E szénhidrátemésztő enzimet azelőtt a Zobellia galactanivorans nevű tengeri baktériumnál azonosították, amely elsősorban a Porphyra nemzetségbe tartozó algákkal táplálkozik.

A kutatók szerint a japán bélbaktériumok az örökítő információt az evolúció során tengeri mikroorganizmusoktól vették át. A Porphyra-algák Japánban évszázadok óta szerves részét képezik az étlapnak. Többek közt a sushifalatokat körülölelő norilevelekké dolgozzák fel őket. A tengeri baktériumokkal való rendszeres érintkezés feltehetően előkészítette a terepet az óceángének számára az emésztőcsatornában.

A bélbaktériumok segítik az emésztőrendszert a táplálék lebontásában, így a szervezet tápanyagokkal való ellátásában is. Hozzájárulnak a bél nyálkahártyájának kialakításához és megtartásához, ezen kívül részt vesznek a vírusok, gombák és kórokozó baktériumok elleni harcban is.
Forrás: MTI