Újabb Kubatov-beszédrészlet látott napvilágot. Feljelentést tesz az OVB

Csütörtökön újabb hangfelvétel került fel a YouTube videomegosztóra, amelyet szintén Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának tulajdonítanak. A hangfelvételen választási csalásokról számol be Kubatov Gábor.

A hangfelvételen megszólaló beszélő - aki a videó feliratozása szerint Kubatov Gábor - feltételezhetően a pécsi választásokról beszélve elmondja: "volt olyan párt, aki összeszedte például Szili Katalin szórólapját, és beszórta a postaládákba vasárnap. Majd fölhívta az aktivistáját és a következő dolgot kérdezte: te, Jóska, nem mennél le megnézni a postaládákat, állítólag túrkáltak (...). Jóska lement, és láss csodát, megtalálta a szórólapokat. Visszatelefonált, hogy itt van egy szórólap a postaládában, tele van a lépcsőház szórólappal, tegnap ürítettem ki, hát tegnap még nem volt ott. Jóska, akkor menj el, aztán jelentsd be a bizottságnak. És bejelentette. Ezekre a dolgokra kell törekedni".

A Fidesz fenntartja véleményét

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése csak alátámasztja a Fidesznek a nap folyamán kiadott közleményében foglaltakat, miszerint a pártigazgatónak tulajdonított hangfelvétel ügyét "Gyurcsány-Lendvai-Vona közös hazugsághadjáratának" tartják - közölte a Fidesz sajtófőnöke az MTI-vel csütörtökön.

Havasi Bertalan így reagált az OVB döntésére, amely szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület pedig hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az említett kommünikéjében a Kubatov Gábor pártigazgatónak tulajdonított, szerdán nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán megerősítette, hogy a Fidesz "az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat".
A politikus úgy értékelte, hogy "egységbe forrasztotta a kétségbeesés az MSZP-t és a Jobbikot az egyetlen kormányképes erő, a Fidesz várható választási sikere miatt", "az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik kétségbeesett kísérleteket tesz a Fidesz lejáratására, a nem éppen hitelességéről és szalonképességéről ismert kuruc.info felhasználásával".
A Gyurcsány-Lendvai-Vona közös lejárató akció során régi hazugságokat vettek újra elő - tette hozzá a szóvivő.
Az OVB-t az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására és az attól való további eltiltásra. Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvétel hiteles.
A Fidesz pártigazgatója - legalábbis a hangfelvétel tanúsága szerint - beszédében elismerte, hogy már a 2009. évi pécsi polgármester-választás idején is egy központi online adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait folyamatosan gyűjtötték és kezelték. Az említett online adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulást - írta kifogásában Szigetvári Viktor. Hozzátette: az adatkezelés a pártigazgatónak tulajdonított beszéd szerint különleges adatokra (politikai véleményre és pártállásra) is kiterjed.

A felvételen hallható az is, hogy a hallgatóság többször nevetve reagált az előadó kijelentéseire.
A YouTube-ra feltett anyagban az is elhangzik: "az MSZP is csinált egy hasonló kampányt, a HírTV úgy nevezte, hogy invázió. Ott 2000, 2200 nyuggert leküldtek. És a 2200 nyugger elment, és kopogtatott minden ajtón (...). A teljes letámadásnak annak nem sok értelme van, mert hogyha nem a saját bázisodhoz mész, a másik tábor bázisát is aktivizálod".

"Mert gondoljatok bele, ha a Gyurcsány egyik embere vagy a Bajnai egyik embere bekopogtatna hozzátok, és azt mondaná: jó napot! a Bajnai küldött, és menjünk el vagy menjen el szavazni! Rögtön első mondat: menj az anyádba! Második mondat: majd én eldöntöm, harmadik mondat: ha idág nem jutott volna eszedbe, hogy elmenjél, egy ilyen inzultusra biztos, hogy el fogsz menni." - fogalmazott.

Pécsett a 2009 májusi időközi polgármester-választáson ketten indultak, Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje, az MSZP színeiben pedig Szili Katalin.

Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött a választáson, amelyet azért kellett kiírni, mert a korábbi városvezető, Tasnádi Péter januárban elhunyt.

Az aznapi hírek szerint a helyi választási bizottság több mint húsz beadványt tárgyalt, s estig három kampánycsendsértést állapított meg. Ezek arról szóltak, hogy ismeretlenek a szocialista polgármesterjelölt támogatására buzdítottak.

Az MSZP szóvivője a szavazás estéjén bejelentette, hogy "megdöbbentő csalásra utaló" felvételek jutottak a párt birtokába. Az MTI akkor úgy értesült, hogy mindez összefüggésben van az Index hírportálra felkerült videóval, amelyen az látható, hogy rendőrök igazoltatnak több embert egy autónál, később pedig az egyikük egy benzinkút oldalában beszélget Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel, illetve Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval. A portál úgy tudja, hogy a felvételen látható férfi "szavazószállító" lehet, akinek a holmijai közül előkerült egy lista is, nevekkel, címekkel, kiért hova kell menni.

A YouTube internetes videomegosztóra még szerdán került fel egy olyan hangfelvétel, amelyet akkor több portál Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának tulajdonított. Ezen egyebek között az hangzik el, hogy az ellenzéki párt a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerte: nemcsak a nevüket, de korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek, valamint "komcsi" megjelöléssel listát vezettek a nem rájuk szavazó választópolgárokról is. A Fidesz lejáratási kísérletről beszélt és közölte, hogy a párt az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

Feljelentést tesz az OVB
Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen. A testületet az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására és az attól való további eltiltásra. Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvétel hiteles.

Szigetvári Viktor, a szocialisták kampányfőnöke kifogásában azt írta, a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor a választópolgárok akaratának befolyásolásáról, a választók pártszimpátiájának nyilvántartásáról, online adatbázis kezeléséről beszélt feltételezhetően a párt tagjai számára tartott rendezvényen, egy közösségi videomegosztó portálra felkerült hangfelvétel tanúsága szerint.

A Fidesz pártigazgatója - legalábbis a hangfelvétel tanúsága szerint - beszédében elismerte, hogy már a 2009. évi pécsi polgármester-választás idején is egy központi online adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait folyamatosan gyűjtötték és kezelték. Az említett online adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulást - írta kifogásában Szigetvári Viktor. Hozzátette: az adatkezelés a pártigazgatónak tulajdonított beszéd szerint különleges adatokra (politikai véleményre és pártállásra) is kiterjed.

Szigetvári Viktor szerint a hangfelvételből arra lehet következtetni, hogy az országgyűlési képviselő-választás kampányának időszaka alatt is felhasználják a korábban összegyűjtött adatokat a választókról. A jogellenesen szerzett és kezelt adatok felhasználása a kampányban Szigetvári szerint alkalmas arra, hogy a választópolgárokban félelmet keltsen, így sérti a választás tisztaságát, választási csalásra ad lehetőséget és "nyilvánvalóan túlmutat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás keretein".

Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvételt hitelesnek tartja, fennáll a jogosulatlan adatkezelés gyanúja, ezért büntetőfeljelentést tesz és - mivel a kijelentések a jelenlegi választásra is vonatkoznak - 5:4 arányban úgy határozott, eltiltja a pártot az adatbázis használatától.

A testület a vitában többször is meghallgatta a bizonyítékként becsatolt felvételt.
A vitában Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy a felvétel hitelessége kétséges, és mivel a kifogást tevő nem nyújtott be bizonyítékot az adatbázis létezéséről, a kifogás elutasítást javasolta. Sasvári Róbert (Fidesz) delegált is azt hangsúlyozta, hogy a felvétel rossz minőségű, hitelessége kétséges. Szabó Miklós (LMP) delegált ugyancsak azon a véleményen volt, hogy a felvétel "semmit nem bizonyít".

Litresits András (MSZP) delegált szerint a jogsértés megállapítható, és a jelen választásra is vonatkozik a pártigazgató azon mondata, hogy "meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják". Felvetette: "több mint elvárhatatlan", hogy egy jelölőszervezet egy másik jelölőszervezet illegális adatbázisáról bizonyítékot nyújtson be.

Hunyadi Gábor (Jobbik) delegált szerint a hangfelvétel valós, és tartalma túlmutat "egy sima választási jogsértésen", bűncselekmény gyanúját veti fel.

Szoboszlai György szerint megállapítható, hogy az időközi választáson felhasználták az adatokat és így törvénysértés történt, és véleménye szerint a jogsértés megállapítható.

Halmai Gábor szerint nem bizonyítható a jogsértés a mostani választással összefüggésben, de mivel alapos a gyanú, hogy korábban megvalósult a személyes adatokkal visszaélés, ezért ragaszkodott a büntetőfeljelentéshez. Felhívta a figyelmet arra: ha egy pártot ilyen bűncselekménnyel vádolnak meg alaptalanul, akkor ésszerűen elvárható lenne, hogy azt cáfolja.
Fazekas Marianna szerint a Fidesz nem cáfolta a hangfelvétel tartalmát, a párt szóvivője csak azt közölte, hogy minden módon törvényes adatbázis-kezelés folyik a pártnál, ám nem tért ki arra, hogy ez hamisított felvétel lenne. Álláspontja szerint a jogsértés megállapítható, mivel a pártigazgató az idézett hangfelvételen jelen időben beszél arról, hogy meg tudja mondani, ki nem szimpatizál a párttal.

Az OVB csütörtökön először ülésezett az V. kerületi Roosevelt téri Országos Választási Központban (OVK), amely a választás idején helyet ad a testület üléseinek.

Az MSZP bekérdezett


Az MSZP székesfehérvári szervezete és országgyűlési képviselőjelöltjei választ kértek a Fidesz helyi képviselő jelöltjeitől arra, hogy készült-e Fejér megyében és székhelyén a pécsihez hasonló adatbázis, s követelték, hogy a megkérdezettek a nyilvánosság előtt valljanak színt ebben a kérdésben.

Knizse Gyula és Márton Roland által jegyzett, s csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott közleményre ugyancsak közleményben reagált Orosz István, a Fidesz városi alelnöke, s úgy úgy fogalmazott, hogy a Fidesz "csak az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, törvényesen kezel adatokat."

Az MSZP sajtóközleménye szerint "az internetes oldalakat bejáró rémisztő és megdöbbentő hangfelvétel" szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója "részletes feltáró és terhelő vallomást tesz a Fideszre - persze anélkül, hogy ennek tudatában lenne".

"A nyilvánosságra hozott, titkos felvételen Kubatov nem állít kevesebbet, mint azt, hogy a pécsi időközi választásokon olyan adatbázist építettek, amelyben azokat - és azok adatait is - nyilvántartják, akik nem a Fideszre szavaztak".

A közlemény szerint "az elhangzottak különösen rémisztőek annak fényében, hogy a kampány során olyan információk láttak napvilágot, amelyek alapján Magyarország okkal tarthat attól, hogy a Fidesz politikai hatalomra jutva, politikai indíttatású tisztogatásokat tervez: köztisztviselőket, tanárokat, állami alkalmazottakat bocsáthatnak el".

A Fidesz két helyi országgyűlési képviselőjelöltjétől Cser- Palkovics Andrástól és Vargha Tamástól arra vártak választ, hogy helyben készült-e ilyen adatbázis? "Székesfehérváron és Fejér megyében is gyűjtöttek-e ilyen sötét módszerekkel adatokat?"

Orosz István közleményében megdöbbentőnek és a helyi demokráciára komoly veszélyt jelentőnek nevezte, hogy a szocialista jelöltek "egy szélsőjobboldali, antiszemita és rasszista kijelentéseiről is hírhedt internetes honlapot hívnak segítségül ahhoz, hogy eltereljék a figyelmet a székesfehérvári MSZP teljes széteséséről."

Feltette a kérdést, hogy megkérdezték-e a szerdán Székesfehérváron fórumot tartó Mesterházy Attilát, "hova tette az MSZP azt a 700 millió forintot, amit az elmúlt hónapokban vett el a székesfehérvári iskoláktól, óvodáktól, intézményektől?"

Továbbá egyetértenek-e azzal, hogy párt miniszterelnök - jelöltje "sokadszor árulózta le nyilvánosan Székesfehérvár polgármesterét, az MSZP leköszönő országgyűlési képviselőjét, Warvasovszky Tihamért"?
Forrás: MTI