Egy átlagos húsvét: pedofília és agyonlövetés

Húsvét hétfő a feltámadás, az újjászületés napjának éves ünnepe - ám a világ közel se kíván feltámadni hamvaiból, inkább e nap alkalmából is egyre jobban taszítja bele magát kardjába. Ünneprontók ünnepe.

Aznap, amikor Jézus feltámadt, legyőzte a halált és egy új kezdet igéjét hintette el biztosan sok más, rossz dolog is történt a világban, hisz a megváltó feltámadásának hírét még nem tudta a világháló percek alatt szétkürtölni. Ám most, 2010-ben már az egész világ tudta, hogy milyen nap lesz az április ötödike, így érdemes megvizsgálni, hogy a világ egyes országai mit tettek eme nemes napon. Itt nem a muzulmán országokra gondolok - Pakisztánban nyilván nem jelentett gondot annak az öngyilkos merénylőnek a húsvét, aki 36 emberrel végzett egy világi pártrendezvényen. Inkább a keresztény országokra, akiknek a húsvét mond is valamit.

Például az erősen vallásos Mexikóra, ahol húsvét alkalmával 27 embert lőttek szitává, a drogkartelek és a hadsereg összecsapásának köszönhetően. Itt a bűnözők nem hogy Istent nem tisztelték, amikor fegyvert fogtak, hanem az államot se, amiben élnek: katonai bázisokat támadtak meg golyóálló járművek, és egyéb hasonló felszerelés segítségével. Ilyen esetre - hogy bűnbandák indítsanak offenzívát a katonaság ellen - szinte soha nem akadt eddig példa.

Természetesen a húsvéti nagyima sem maradhatott ki a Vatikán részéről - ám szégyen és gyalázat, hogy eme szent ünnepen a pápának szóba kellett hoznia az egyházat újra reflektorfénybe hozó pedofil-botrányokat. A katolikus egyház megítélése soha ilyen mélyen nem állt, soha ennyi európai hívő nem utasította el a keresztet.

Itthon ellenben minden csendben, békésen telt. Politikusaink megtisztelték annyival az ünnepet, hogy nem nyitották ki hazug szájukat, és a kampány finisében is csendbe tudtak maradni e napon. Csupán a pécsi dohánygyár választott kissé szerencsétlen időpontot arra, hogy megdorgálja Dávid Ibolya pártját egy reklám miatt - de ennyi belefér.