Mocskolódó, tartalmatlan, populista a Magyar Köztársaság országgyűlési képviselőinek 2010-es választását megelőző kampány? Az. De legalább a miénk.

Kampány van. Kampány van? Fenét! Annyira nincs kampány, hogy a Fidesz látatlanban is langyosnak látszó huszonkettedik születésnapi zsúrjára érkező több tucat médiamunkás óriási érdeklődéssel hallgatja a Zeneakadémia előtt „váratlanul” megjelenő szocialista Török Zsoltot, aki többedmagával épp huszonkét fideszes mutyiról beszél.

Hogy a ráncfelvarrásra váró, szebb napokat látott épület falain belül aztán már előbb Kövér László választmányi elnök („a rendszerváltás utáni időszak egyetlen élhető négy évét a Fidesz nyújtotta az országnak”, valamint „hazudtak reggel éjjel meg este”), majd Orbán Viktor pártelnök unalomig ismert szavait iszogassák. (Csak a Fidesz képes munkahelyeket, jó egészségügyet, közbiztonságot stb. teremteni.)

S miközben az épülettel szemközti sarkon kifüggesztett plakát tanúsága szerint Vona Gábor a nép nevében írná újra a rendszerváltást, (annak minden sikerével és kudarcával együtt), az MDF pedig lassan már maga sem tudja, van-e még valaki vagy valami, akit nem küldött a búsba a bajuszos demokrácia érdekében, az LMP, az egyetlen párt, amely többé-kevésbé tisztességesen (konkrét javaslatokkal, átlátható finanszírozással) harcol, csendben bejelenti: mind az 53 millió kampányra félretett forintját felélte. Választópolgári felajánlásokat vár, különben néma marad a hátralévő másfél-két hétben.

Akiknek nincsenek pénzügyi gondjaik (a Fidesz több mint hatszor, az MSZP több mint tízszer költött többet, mint a Lehet Más a Politika) pedig jobb, ha csöndben maradnak. A lényegről ugyanis a jelek szerint már akkor sem mondanak semmit, ha kérdezik őket.

Tóth Mihály, a csepeli MSZP elnöke, egyben a kerület polgármestere egy tisztán mószeroló brosúráról, melynek középpontjában a Fidesz helyi jelöltjei állnak, és akik ellen állítólag „nyomozást rendelt el az ügyészség”, mindössze annyit hajlandó közölni, a kiadványból minden kiderül, az abban leírtakat nem kívánja kommentálni.



Pedig a szóróanyag szövegéből maga Nostradamus se bírná kiolvasni, mi az a konkrét ügy, amiben Németh Szilárdnak és Borbély Lénárdnak a törvény előtt kell felelnie. Az ellenfél, a szavazóval, valamint az őt képviselő (független!) sajtóval együtt mehet a fenébe. 

Kampány van? De még mennyire, hogy kampány van. Magyar kampány.