Közmunkaprogram romák számára a pártok programjaiban

Az országos listát állító hat párt többsége a romák számára közmunkaprogramot indítana, amelyet a mezőgazdaságban, vagy az építőiparban hoznának létre. A cigányság problémáit komplex, a szociális és az oktatási rendszert, illetve a munkahelytermést érintő megoldási módokkal kezelnék.

Az MSZP választási anyagában - amelyben leszögezi, hogy fel kell lépni a romák elleni diszkrimináció ellen - a már meglévő romaprogramok, a telep-felszámolási program, valamint a roma ösztöndíjasok, diplomások támogatásának folytatását és további intézkedéseket is ígér.

Külön célprogramot terveznek a roma munkavállalók számára szerződéses munkaviszony, képzés, nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítésére. Az önkormányzati közösségekből, kisebbségi önkormányzatokból álló konzorciumba roma vállalkozókat és mentorokat is bevonnának.

Az MSZP javaslatokat tesz "a békés együttélés megteremtése érdekében" roma integrációs programra. A párt úgy látja, megoldást a munka, az oktatás és a saját erőfeszítések ösztönzése jelentheti.

Az alacsonyabb szakképzettségűek foglalkoztatását bővítő programok a romák számára új lehetőségeket jelentenek, elsősorban a mezőgazdaság, az erdő- és vízgazdálkodás területén.

Az MSZP a romák felemelkedésének és öngondoskodásának kulcsát az oktatásban látja. Szerintük elérhetőbbé kell tenni az oktatás minden lépcsőfokát. Állításuk szerint jóval több óvodai férőhely és pénz jut a leghátrányosabb kistérségek óvodáira. A cigánygyermekek számára szerintük a többiekkel közös oktatás jelenti a kitörés lehetőségét.

A Fidesz-KDNP programjában úgy értékeli, hogy közmunka keretében lehetőségeket kell biztosítani a romáknak, valamint a szakképzetlen munkavállalóknak az építőiparban és a mezőgazdaságban.

A cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénypolitikaként kell kezelni - szögezik le, hozzátéve: kiutat a jelenlegi nyomor kezelésének és a jövő építésének együttes megvalósítása jelent; nem lehet tehát a cigányság és a szegénység kérdését ugyanúgy kezelni, mint eddig, felelős társadalompolitikai válaszok összeállítása szükséges, megállítva a ma népszerű „bűnbakképzést”.

A tanulás-munka kiemelkedési útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait kell lebontani. A felzárkóztatást szolgáló pénzek felhasználását teljesen átláthatóvá kell tenni - véli a Fidesz.

Az MDF programjának nincs külön a romákkal foglalkozó fejezete. Annyit jegyeznek meg, hogy a problémát a hosszabb távú javítás reményében a gyakorlatban kell kezelni olyan elképzelésekkel, mint amilyen a szociális kártya vagy az egész napos iskola. Az állami segélyezés eddigi rendszere a problémák bővített újratermelését eredményezte - szögezi le a párt programja.

Hozzáteszik: az MDF komolyan kíván foglalkozni a romakérdéssel, és ehhez nélkülözhetetlennek tartja az összes demokratikus erő őszinte és tisztességes együttműködését, és azt, hogy az állam védje meg az emberek biztonságát és tulajdonát, állítsa helyre a számos helyen megingott közbiztonságot.
Az MDF meg van győződve arról, hogy a nemtelen szándékú szélsőséges törekvések és a jóindulatú, de hatástalan elvi deklarációk között kell keresni a helyes utat a romakérdés megoldásában.

Az LMP szerint a cigányság társadalmi integrációjához négy alapvető feltétel szükséges: munkához kell juttatni az aktív korú képzetleneket, az oktatási rendszernek esélyt kell adnia a szegény és iskolázatlan szülők gyerekeinek, a garantált minimumjövedelem rendszerének bevezetésével kell védelmet biztosítani a tartós mélyszegénység ellen, ösztönözni kell a munkavállalást, valamint az államnak foglalkoztatóként hozzá kell járulnia a cigány középosztály megerősítéséhez.

A párt programjában szerepel, hogy az alacsonyan képzett munkaerő iránti keresletet közvetlenül élénkíteni kell egy zöld és foglalkoztatási szemléletű fordulat elérésével a mezőgazdaságban, a közlekedésben, az erdő- és vízgazdálkodásban, valamint a környezetvédelemben. Át kell alakítani a felnőttképzés rendszerét és csökkenteni kell a cigány munkakeresőkkel szembeni diszkriminációt.

Az LMP szerint biztosítani kell, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek, köztük a romák, három éves koruktól óvodába járhassanak, az általános iskolába való belépéskor vissza kell szorítani a szociális és etnikai szelekciót.

A garantált minimumjövedelem rendszeréről azt írja: az új rendszerben azok a háztartások lennének jogosultak támogatásra, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a törvényben meghatározandó minimumszintet.

A Jobbik romaügyekről szóló fejezete a "Vissza a cigányútról" címet viseli. Ebben a párt azt írja, hogy a cigánykérdés komplex probléma, így kezeléséhez is komplex programra van szükség. A cigányság felmérését követően a legsürgetőbb feladatnak a cigánybűnözés felszámolását tartja a megfelelő rendvédelmi eszközökkel, a rendőrség megerősítésével és csendőrség felállításával.

A rend megteremtése mellett a felemelkedés és a jogkövetés lehetőségét is biztosítanák számukra: szerintük a szociális, foglalkoztatási és oktatási rendszert - cigány pedagógusokat, differenciált oktatást alkalmazva - kell úgy átalakítani, hogy azok a törvények betartására, a munka és az oktatás világába való visszatérésre ösztönözzenek. A Jobbik is a szociális segély helyett munkát, adott esetben közmunkát adna a romáknak, a segélyeket pedig nem pénzben, hanem szociális kártyán keresztül juttatnák el az érintettekhez.

A Civil Mozgalom is - amely a romák bevonásával alakítaná ki a megoldást, és magyar-roma kiegyezést kötne - a szociális segélyezési rendszert a munkához való jutással váltaná fel, illetve a roma fiatalok részére nemzetiségi iskolákat indítana és roma szakképzési programokat, ösztöndíj programokat indítana.
Forrás: MTI