Kanada új menekültügyi szabályozást vezetne be

A kanadai kormány alapjaiban akarja átalakítani a menedékkérelmekre vonatkozó rendszerét, hogy gyorsabban tudjon segíteni a védelemre szorulókon, illetve gyorsabban ki tudja utasítani a megalapozatlan kérelmezőket.

Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter beszélt erről újságíróknak, akiknek bemutatta a parlamentnek benyújtott vonatkozó törvénytervezetet. "A menedékjog megadásának rendszere többé nem működik" - fogalmazott a miniszter, aki szerint hamis menedékkérők egyszerűen kihasználják a kanadai állam nagylelkűségét. Azokra utalt ezzel a kijelentéssel, akik inkább menedékjogért folyamodnak a bevándorlási kérelem benyújtása helyett, pusztán azért, mert utóbbi elbírálása jóval hosszabb ideig tart.

Jelenleg mintegy hatvanezer ember vár menedékkérelmének elbírálására, s e folyamat átlagosan 19 hónap húzódik el. Kenney szerint ez túl hosszú idő azok számára, akiknek segítségre van szükségük. Azt ígérte, hogy az új törvény segítségével két hónapra rövidítik le a döntés időtartamát.

A törvénytervezet értelmében a menedékkérőket két csoportra osztják fel. Az egyikbe tartoznak majd a "biztonságos", az emberi jogok tiszteletben tartását illetően jó hírnévvel rendelkező országokból érkezők, a másikba pedig azok, akiknek származási országa e területen kívánnivalókat hagy maga után. Az első csoportba tartozók kérelmük elutasítása esetén csak szövetségi bírósághoz fordulhatnak, míg a második csoport tagjai közigazgatási bíróságnál, a menekültügyi és bevándorlási bizottságnál adhatják be fellebbezésüket.

Jelenleg a menedékkérelmek 58 százalékát utasítják el Kanadában, ami az illetékes minisztérium szerint azt mutatja, hogy az ország "elsőrendű célpont" számos olyan embernek, aki indokolatlanul folyamodik menedékjogért. A jelenlegi rendszer szerint a menedékkérelem elutasítása után fellebbezést lehet benyújtani, ami azt jelenti, hogy a végső döntésig átlagosan négy és fél évet, rendkívüli esetben pedig akár hat évet is Kanadában maradhat az illető. Ez idő alatt jár neki az ingyenes egészségügyi ellátás és szociális támogatás. A kanadai kormány azt remél, hogy az új jogszabálynak köszönhetően egy évre csökken ez az időtartam.