Mi történik Pécs főterén?

Több mint két hónapja csúszik a Pécsi EKF egyik kirakatberuházása, a baranyai megyeszékhely városközpontjának 2,3 milliárd forintos felújítása. A kivitelező nem nyilatkozik, a beruházó pedig a vártnál hosszabb télre hivatkozik.

A Pécsi EKF hivatalos honlapja szerint legkésőbb 2010. január 28-ig be kellett volna fejezni a város központja (a Széchenyi tér és környéke) tavaly nyáron megkezdett felújítását. A végleges átadás sem akkor, sem azóta nem történt meg, sőt egy magánszemély a napokban feljelentést tett a helyi rendőrkapitányságon a beruházás körül tapasztalt állítólagos törvénytelenségek ügyében.

A városi rendőrkapitány-helyettes a távirati iroda érdeklődésére szinte azonnal megerősítette: valóban érkezett hozzájuk feljelentés, április 1-ig döntenek is arról, hogy indítanak-e a nyomozást vagy sem.

Fölszólalt a Páva


Mit csinálnak?
A felújításnak köszönhetően a téren megszűnik a parkolás, megerősítik, kicserélik a burkolatot, a járművek helyét különböző élményelemek, például zenélő kövek veszik át, s elvégzik a városmag teljes akadálymentesítést is.
Az ügyben tegnap megszólalt a tavaly májusa óta a fideszes Páva Zsolt által vezetett Pécs önkormányzata is: „Pécs és a pécsiek érdeke, hogy minél előbb tisztázzuk a múltat, tisztázzunk minden olyan gyanús ügyet - közbeszerzést, pályáztatást - amely valamilyen formában kárt okozott a városnak” (…) „A felelősöket meg kell találni és meg kell büntetni, hogy soha többet ne fordulhasson elő hasonló a városban.”

A polgármester kabinetirodája által jegyzett közleményben az is szerepel, hogy „az EKF-beruházások tekintetében kész helyzetet örökölt a jelenlegi városvezetés, azaz a korábban lefolytatott pályáztatások, közbeszerzések nyerteseivel kénytelen dolgozni, a korábban elfogadott szempontrendszerek alapján”.

Őskori problémák

A HírExtra az elmúlt napok eseményei kapcsán annak igyekezett utánajárni, mi okból csúszik a közel 2,3 milliárd forint értékű nagyberuházás, ki vagy mi tartozik ezért felelősséggel, megalapozottak-e a névtelen feljelentő állításai (az MTI úgy tudja, a magánszemély elsősorban a pályáztatást, a felhasznált anyagok-, illetve a munkavégzés minőségét kifogásolja)?

A kivitelezéssel megbízott Bayer Center Kft.-nél érdeklődésünkre azt mondták, a Széchényi tér felújításáról egyedül Albert Pál projektigazgató nyilatkozhat, ő azonban cikkünk megjelenéséig többszöri próbálkozásunkra sem volt elérhető.

Megszólalt viszont a beruházó részéről az egyik névtelenségét kérő vezető. Ő először is azt mondja, a 2,3 milliárdos beruházás, amelynek 85 százalékát az EU, tizedrészét a város, a maradék öt százalékát pedig az állam finanszírozza, elsősorban két ok miatt csúszik. Az egyik, hogy különböző, állítólag előre nem kalkulált régészeti munkák léptek fel, amelyek miatt akadozott a kivitelezés.

Másrészt a januári hivatalos megnyitóra egyszer már használatba vett térre ideiglenesen letett gránitburkolatot időközben vissza kellett szedni, és újra, ezúttal már végleges technikával visszaburkolni. A beruházó képviselője szerint ez ma már több mint kilencven százalékos állapotban van. Harmadrészt pedig úgy látja, a kemény és hosszú tél is nagyban közrejátszott a csúszásban.

Kínai, de nem gagyi

Orbán Viktor reménykedik
A Fidesz elnöke a pécsi városháza előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a baranyai megyeszékhely egy már leírt városból lett hirtelen a remény városa, és ő azért is látogatott el ide, hogy megtudja ennek receptjét. A volt miniszterelnök tájékoztatója előtt megtekintette az átépítés alatt álló Széchenyi teret. Orbán Viktor a rövid sétát követően Páva Zsolt fideszes polgármesterrel tárgyalt a városházán, amelynek ajtajánál nemcsak az egymást lökdöső újságírók, hanem a csődület miatt útjukat megszakító járókelők is összegyűltek.
MTI
Kérdésünkre, hogy a kivitelezéssel megbízott Bayer Kft. a maga részéről mindent megtett-e azért, hogy a főtér a lehető leggyorsabban elkészüljön, a beruházó egyértelmű igennel felelt. „A hozzáállásukkal szerintem egy pillanatig nem volt gond” – mondta.

Névtelen megszólalónk a feljelentésről ugyan hallott, ám azt mondta, érdemben nem tud nyilatkozni annak tartalmáról. „Teljesen kizártnak” nevezte ugyanakkor azt a felvetésünket, mi szerint a keresetben az is szerepel, hogy a tér burkolataként használt gránitlapok állítólag olcsó kínai gagyik. Mint mondta, a burkolóanyag hivatalosan bevizsgált, mind méretében, mind vastagságában megfelelő minőségűnek találtatott. Azt egyébként nem vitatta, hogy Kínából származik.

Információink szerint a pécsi Széchenyi teret a módosított átadási időpont szerint leghamarább április 15-én veheti birtokába a nagyérdemű, ugyanakkor „egy-két dolog” állítólag akkora sem fog elkészülni, ezek miatt további határidő módosításokra lesz szükség.