Rekordszámú császármetszés 2007-ben

A császármetszések száma rekordot ért el 2007-ben az Egyesült Államokban - jelentették be kedden egészségügyi illetékesek.

Az összes szülések egyharmadánál, 1,4 millió gyermek születésénél volt szükség császármetszésre - derült ki az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési és Központ (CDC) jelentéséből. A császáros szülések száma etnikai hovatartozásra és korra való tekintet nélkül minden népcsoportban növekedett az utóbbi tíz évben.

A császármetszés előnyei és hátrányai fölött negyedszázados vita dúl. Az anya és az újszülött egészségi kockázatain túl a CDC megállapítása szerint a természetes szülés csaknem feleannyiba kerül a kórházaknak, mint a műtéti. Az Egyesült Államokban 2006-ban a leggyakoribb operáció a császármetszés volt.

A császáros szülések száma az 1990-es évek elején kissé visszaesett, ám 1996-ra az összes szülés 21 százalékát tette ki, majd 2007-re elérte a 32 százalékot.

A jelentés összegzése szerint 1996-tól 2007-ig 71 százalékkal nőtt a műtéti szülések száma. Minden államban tapasztaltak növekedést, de az arányok államonként eltértek. 2000 körül elsősorban a 25 éven aluliaknál ugrott meg a műtéti szülések aránya.

A magyarázatok között szerepel az ikerszülések megszaporodása és egyéb, nem egészségügyi faktorok, mint például az idősebb korban vállalt gyerek, az anya választása vagy az orvos gyakorlata.
Forrás: MTI