Phenjan növelte rakétái számát

A dél-koreai nemzetvédelmi miniszter szerint Phenjan az elmúlt két évben negyedével növelte rakétái számát, amely így hozzávetőleg ezer lehet.

Kim Te Jung szerdán egy vezető üzletemberek részvételével megrendezett fórumon hangsúlyozta, hogy Észak-Korea ezzel növelte a térség országait fenyegető veszélyt. A külvilágtól hermetikusan elzárkózó állam arzenáljához 3 ezer kilométer hatótávolságú rakéták is tartoznak - mondta a tárcavezető a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint. Ezek a hordozóeszközök képesek elérni Japánt, és a csendes-óceáni Guam szigetén lévő amerikai támaszpontot is veszélyeztetnék.

Dél-Korea 2008-ban mintegy 800-ra becsülte az észak-koreai rakéták számát, és akkor is utalt arra, hogy Phenjan közepes hatótávolságú rakétákat telepített - emlékeztetetett rá jelentésében a Yonhap.

Észak-Koreára egyre fokozódó nyomás nehezedik annak érdekében, hogy térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyek keretében az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea igyekszik rávenni nukleáris ambíciói feladására.
Forrás: MTI