Szanyi a Fidesz ócska hazugságáról

Szanyi Tibort a szocialista Párt egyik legbiztosabb embere volt. 13. kerületi választókörzetében eddig sosem sikerült megverni. A jelenlegi helyzetben azonban bármi elképzelhető. Szanyi Tibort kérdeztük.

Mi a legkomolyabb probléma az ön 13. kerületi választókerületében és
milyen megoldásokat kínál erre?


Dr. Szanyi Tibor
1956. július 13-án született Budapesten. 1991. október és 1992. március között a Magyar Vállalkozói Kamara főtitkára. 1992. áprilistól képviselővé választásáig az Euro Info Service ügyvezető igazgatója. 1971 és 1989 között KISZ-tag. 1994-ben az Európai Tanulmányok Alapítvány alapítója. 1998. június 15-én belépett a pártba, majd az Országos Európai Integrációs Tagozat elnöke lett. 1998-tól a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetséget irányító Nemzeti Tanács tagja. 2000-től a közgazdasági tagozat alelnöke. 2004-től a Policy Network (London) igazgatósági tagja. 2004-ben megkapta az Olasz Köztársaság Érdemrendje tiszti keresztjét, majd 2005-ben a Katolikus Izabella Rend parancsnoki keresztjét.

1998 májusában az MSZP támogatásával Budapest 19. számú választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 1998-2002-ben az európai integrációs ügyek állandó bizottsága alelnöke. 2002. április 7-én már az első fordulóban megvédte angyalföldi-újlipótvárosi egyéni mandátumát. 2002. június 4-től a 2004. október 4-i kormányváltásig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. Emellett 2003. július és 2004. július között vidékpolitikai kormánymeghatalmazott. 2004. október 18-tól a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára, 2006. június 8-ig látta el a tisztséget. A 2006. évi országgyűlési választásokon Budapest 19. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. 2006. június 19-től a Gazdasági és informatikai bizottság, 2008. május 19-től az Európai ügyek bizottságának tagja.
Az üres sztereotípiákkal szemben a választókörzetemben tartósan alacsony a munkanélküliség, még a válság dacára is. Ha a tényleges problémákat nézzük, akkor inkább a rezsiköltségeket említeném, amelyek legfőképp a nyugdíjasoknak okoznak gondot. A megoldás az, amit évek óta teszek: árleszorítás. Ez sikerült a távhő esetében, remélem sikerülni fog a gázárak esetében is.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?

Amivel engem felkeresnek, azok általában a szociális juttatások emelése iránti törekvésekben ölt testet, illetve vannak méltányossági ügyek, azaz, ha valaki kapott valamit, akkor valaki más miért nem? Ezeken kívül az aluljárók állapota aggasztja az embereket, továbbá ugyanitt a mozgólépcsők hiánya. Ezekben az ügyekben rendre a főváros az illetékes, velük próbálok dűlőre jutni.

Milyen jövőképet nyújt a kerületében élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?

Közösség, fenntarthatóság, biztonság. Eddig is többnyire a közösségi megoldásaink voltak sikeresek, fenntartható döntésekre törekszünk a továbbiakban is, minthogy ezek alapozzák meg a biztonságunkat.

Mire számít, mik az esélyei?

A közvélemény-kutatások szerint jók az esélyeim, ezt mutatja az is, hogy több ajánlószelvényt gyűjtöttünk össze, mint 2006-ban. Érdekes módon ez a többlet leginkább abból fakadt, hogy rengetegen saját maguk vitték be a kopogtatócédulát az irodáinkba. Biztos győzelemre akkor számíthatok, ha minél többen elmennek szavazni.

Ismeri a Fidesz jelöltjét, Szalay Pétert személyesen? Mit tart Szalay úr előnyének és mit a hátrányának?

Mint orvost ismerem. Előnyének tartom azt, hogy többé-kevésbé tisztességes embernek tartja a környezete, hátrányának pedig magát a pártját látom, amely minden látszólagos népszerűsége dacára Szalay urat indításból beletolta egy ócska hazugságba. Ugyanis azt állítják, terjesztik rólam, hogy már a tanácsi rendszerben is az MSZMP-t, majd a rendszerváltás után az MSZP-t képviseltem.

Ezzel szemben az MSZMP-nek soha nem voltam tagja, s az MSZP-ben is csak 1998 óta politizálok. Nem mintha bárkit is bántani lehetne azzal, hogy a rendszerváltás előtt igazodott az akkori realitásokhoz, ám nagyon sajnálom, hogy fideszes kihívóm a sunyi hazugság eszközeivel indította a kampányát.