Lövöldözés a Vörös téren

Kisebb lövöldözés tört ki hétfőn a moszkvai Vörös Téren, amikor egy férfi be akart hatolni a Lenin mauzóleumba, s az ezt megakadályozni próbáló őrre lőtt egy gumilövedékes fegyverrel.

Az incidensben, amelyről az orosz sajtó kedden adott hírt, senki nem sérült meg.A mauzóleum egyik őrével dulakodásba keveredő, hamar ártalmatlanná tett szakállas lövöldöző fegyverét eldobva kijelentette: ellenzi, hogy Lenin holtteste a mauzóleumban legyen, s követeli, hogy maradványait távolítsák el onnan.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint ennél zavartabb válaszokat adott: azt mondta, az építményben az antikrisztus múmiáját őrzik. Erre ő először géppisztollyal szét akarta lőni a szarkofágot, de azután azt a tanácsot kapta, hogy nem érdemes próbálkozni, mert a szarkofág biztosan golyóálló üvegből van

A rendőrség adatai szerint a 33 éves, Szergej Karpencov nevű férfi nemi erőszak miatt már ült börtönben, de példás magaviseletére való tekintettel négy év után szabadlábra helyezték. Szabadulása után nem sokkal 2007-ben fegyveres rablásba keveredett, tettestársait elfogták, őt azóta körözték.

Mivel eddig nem merült fel, hogy pszichiátriai kezelésre szorulna, a rendőrök feltételezik, hogy Karpencov egy enyhébb vádpont alapján így próbált újra rács mögé kerülni.

Legutóbb 1990-ben dördültek lövések a Vörös téren: egy Alekszandr Smonov nevű férfi Mihail Gorbacsov elnök életét próbálta kioltani.
Forrás: MTI