Demszky módosítást kért

Demszky Gábor főpolgármester kérte a BKV hosszú távú finanszírozásának feltételeiről kötendő szerződés több pontjának módosítását Oszkó Péter pénzügyminisztertől – írja a Népszava keddi száma.

A lap úgy tudja, hogy a főpolgármester pénteken kapta kézhez a pénzügyi tárca által véglegesített szerződéstervezetet, és még aznap megírta válaszlevelét.

A tervezet a lap értesülése szerint meghökkenést keltett a Városházán, mert több ponton „felpuhította” a még december végén, hosszas egyeztetés után Bajnai Gordon kormányfő és Demszky által aláírt szándéknyilatkozat vállalásait. Számos - éppen a hosszú távú és kiszámítható finanszírozást biztosító - kitétel betartása már a következő kormány kompetenciája lesz.

A lap ismertetve a kölcsönös vállalásokat úgy tudja, hogy a decemberben megígért – és év végén esedékes – ötmilliárdos hitelkeret biztosítását a kormány nem ebben a szerződésen ígéri, hanem egy külön kormányhatározatban vállalna garanciát a Magyar Fejlesztési Bank nevében.

A szerződéstervezetbe bekerült két "gyengítő" elem. Az egyik az, hogy az állam csak akkor áll helyt a vállalásokért, ha „az államháztartási törvényben meghatározott feltételek fennállnak”, a másik szerint pedig a szerződést bármelyik fél indoklás nélkül 30 napon belül felmondhatja.

Forrás: MTI