Jobbcsapott, balhorog az MDF-ben

Az MDF szóvivője szerint Lévai Zoltán, a párt leváltott budapesti elnöke "hazudik, vádaskodik, törvénytisztelő polgárokat sároz be".

Kerék-Bárczy Szabolcs arra reagált az MTI-nek, hogy Lévai Zoltán az Index hírportálnak csütörtökön egyebek között azt mondta: az MDF financiális kényszerből ment bele, hogy átadja a fővárosi képviselőhelyek többségét az SZDSZ-nek, a liberálisok azonban megszegték a szerződést.

Nyilatkozata szerint az MDF budapesti szervezetének elnökeként nem adhatta a nevét "ahhoz a hamis látszathoz, hogy a dolgok rendben folynak". Érzékeltem, hogy bizonyos innovatív megoldások nélkül már nincs remény, és nem szerettem volna, hogy ezeket egyszer az én nevemhez kössék majd" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit nevez innovatív megoldásnak, azt mondta: olyan technikákat, amelyekkel kétszáz ajánlószelvényből néhány nap alatt nyolcszázat lehet csinálni. "Törvényes eszközökkel szinte kizárt, hogy ez sikerüljön" - jelentette ki.

Lévai Zoltán az Indexnek közölte: tisztán látható, hogy Budapesten a legtöbb körzetben már lehetetlen elérni a szükséges mennyiséget. Elmondta azt is, hogy az SZDSZ nem segített az MDF-nek a fővárosban az ajánlószelvények gyűjtésében.

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke hétfőn közleményben tudatta: leváltották a párt budapesti elnöki posztjáról Lévai Zoltánt, akinek párttagságát is megszüntetik. Lévai Zoltánt azért menesztették, mert jelezte, hogy a BKV körüli korrupciós ügyek miatt felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött fővárosi választási megállapodást, amely a liberális párt szerint továbbra is érvényben van.

Lévai Zoltán az MTI-nek hétfőn megküldött közleményében azt írta: felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött fővárosi választási megállapodást, mert szerinte egy közös jelöltet is érintő, a BKV-botrányhoz kapcsolódó hírek kárt okoznak az MDF-nek. (Az MTI BKV-s forrásból pénteken úgy értesült, hogy munkakör nélkül foglalkoztathatták a közlekedési vállalatnál Boruzs András SZDSZ-es újpesti önkormányzati képviselőt, az SZDSZ fővárosi elnökét, az MDF országgyűlési képviselőjelöltjét.

Az egyik könyvvizsgáló cég BKV-t vizsgáló jelentésében rámutatott arra, hogy Boruzs András munkakör hozzárendelése nélkül szerepel az állományi listában, a társaság belső levelezési rendszerében azonban nem szerepel munkahelyi elérhetőséggel, és a munkaügyi szerződésében HR-tanácsadó szerepelt.)

Az MDF budapesti választmányának 13 tagja Lévai Zoltánt egyszer már leváltotta elnöki posztjáról még februárban, mert szerintük nem megfelelően képviselte a budapesti MDF szervezetek érdekeit, a fővárosi lista jelöltjeit nem ismertette, a választmány azt soha nem szavazhatta meg, a jelölő szervezetek többségének jogát elvonta. A pártvezetés szabálytalannak tartotta és nem fogadta el a Lévai visszahívásáról született határozatot, február 19-én pedig az MDF országos választmánya április 25-ig magához vonta a budapesti választmány jogköreit.
Forrás: MTI