Gyakori a genitális herpesz az amerikaiaknál

A 14 és 49 év közötti amerikaiak mintegy 16 százaléka fertőzött genitális herpesszel, amely ezáltal a leggyakoribb szexuális úton átadható betegség lett - közölte kedden az amerikai járványügyi központ.

A CDC adatai szerint a nők 21 százaléka, míg a férfiak 11,5 százaléka fertőzött a herpesz szimplex vírus 2-es típusával (HSV-2), a genitális herpesszel.

A HSV-2 a nemi szerveken okoz időnként kiújuló hólyagos elváltozásokat. A viszkető kiütések kezelésére vírusellenes szereket ajánlanak, de maga a fertőzés nem gyógyítható. A CDC becslése szerint a genitális herpesszel fertőzött emberek 80 százaléka nem is tud fertőzöttségéről.

John Douglas, a CDC munkatársa telefonos sajtókonferenciáján hangsúlyozta, hogy a herpesz gyakorisága miatt mindenkinek azt ajánlják, hogy valamennyi partnerével használjon óvszert.

Douglas elmondta, hogy a feketék körében jóval gyakoribb a fertőzöttség (a nőknél például 48 százalék), ami vélhetően nem kockázatosabb szexuális viselkedésre, hanem biológiai-genetikai eltérésre, nagyobb esendőségükre utal a vírussal szemben.
Forrás: MTI