Rendőri akció a Cosa Nostra ellen

Egy szerdán kezdődött közös olasz-amerikai maffiaellenes rendőri művelet keretében húsz körözött bűnözőt fogtak el Szicíliában, további hatot pedig New Yorkban és Miamiban - közölték az olasz hatóságok.

A palermói rendőrség arról tájékoztatott, hogy a Cosa Nostra nevű szicíliai bűnszövetkezet elleni hajtóvadászat még szerdán délután is folyamatban volt. A palermói ügyészség mintegy húsz elfogatóparancsot bocsátott ki egyebek között bűnszövetkezethez tartozás, pénzbehajtás, pénzmosás és kábítószer-csempészet gyanúja miatt. A nagyszabású rendőri akció célja a palermói Santa Maria di Gesú maffiacsalád és amerikai elágazásainak felszámolása.

A "család" főnökeit, Gioacchino Corsót és fivérét, Giampaolót a rendőrség Palermóban letartóztatta.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hat maffiatagot vett őrizetbe a floridai Miamiban és New Yorkban, ahová néhány napja megérkeztek az olasz rendőrség ügynökei. Az olasz és amerikai rendőrség csaknem két éve folytatott együttműködésének eredményeként sikerült a szerdai letartóztatásokat végrehajtani.

A nyomozáshoz közel álló források szerint a rendőrség dokumentumokat és fegyvereket foglalt le. A Szicíliában elkobzott dokumentumok között van azoknak a személyeknek a névsora, akik "pizzót" (maffiaadót) fizettek a bűnszövetkezetnek, valamint a maffiának befizetett pénzösszegek is.

Az Egyesült Államokban letartóztatott hat személy között van egy apa két fiával, akik egy fuvarozó céget működtettek. Azzal vádolják őket, hogy vagyontárgyakat rejtettek el, miután a vállalat csődbe ment. Az apa az amerikai hatóságok szerint a Gambino bűnszövetkezet "katonája" volt.
Forrás: MTI