Hányan vannak a szocik?

A pártok és a rendőrség sem árulja el egyelőre, hogy hány főre számítanak az MSZP március 15-i rendezvényén. Furcsa história.

Nagy bajban lehet az, aki szeretné megtudni, hogy hány ember is vesz majd részt a Magyar Szocialista Párt ünnepi rendezvényén. Természetesen előre nem lehet pontosan megmondani, hogy hányan is lesznek majd, de több szempontból sem mindegy, hogy mire számítsanak a szervezők és a rendfenntartók.

Kacifántos válasz

A program
Az MSZP sajtója egyelőre nem küldte el a pontos programot, csak az a bizonyos, hogy Mesterházy Attila, akit az MSZP oldalán a demokratikus oldal miniszterelnök-jelöltjének titulálnak) beszédet fog tartani. A többiek kiléte – így például Gyurcsány Ferenc megjelenése – kérdéses.
Éppen ez okból kerestük meg az MSZP sajtó osztályát, ahol feltettük a következő két kérdést: 1. Hány embert vártok a helyszínre? 2. Mekkora a helyszín befogadóképessége? Úgy gondoltuk, hogy a párt, mint a rendezvény szervezője tisztában van ezzel a két kérdéssel. Meglepetésünkre a következő válasz érkezett: „Az országos nagygyűlésre nem kizárólag az MSZP szimpatizánsait és a baloldaliakat várjuk, hanem minden olyan demokratát, aki tiszteli az alkotmányt és magáénak vallja a köztársaság eszméit.”

Nehezen magyarázható bele a válaszba, hogy bármiféle ok-okozati összefüggésben lenne a feltett kérdéssel. De nem csüggedtünk. Felkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályát is. Itt elmondták, csütörtök 11-kor lesz sajtótájékoztató az ügyben, számokat most nem tudnak mondani.

Csak kiderül


Mindez persze nem jelenti azt, hogy holnap nem fogjuk megtudni a számokat, mégis furcsa, hogy nem lehet egyértelmű válaszokat adni mind az MSZP mind a BRFK részéről egy ennyire egyszerű kérdésre. Pedig mind a szervezőknek mind a rendfenntartóknak is pontosan tisztában kell lenniük, mire számíthatnak.

Főleg azért, mert az esemény a belvárosi Pilvax közben (konkrétabban a Kammermayer Károly téren a Városház utca, a Pilvax köz és Gerlóczy utcák sarkán) kerül megrendezésre. A hely pedig igencsak szűkös – nem egy Hősök tere vagy egy Andrássy út, ahol 2006-ban sorakoztak föl a párt szimpatizánsai.

A szűk hely persze azt is jelenti, hogy még a kevesen lévők is soknak látszanak, magyarán könnyen igazzá lehet tenni a párt választási dalának szlogenjét: „többen vagyunk, mint bárki gondolná”. Mi azonban szeretnénk tudni, hogy mennyi is pontosan az, amire gondolnunk kell.

Remélhetőleg a rendezvényen megtudjuk.