Száznégy órán át bírta

104 órán keresztül nézte a rajzfilmeket Fölkl László a Csepel Plaza mozijában. Az 1999-es magyar rekord megdőlt, a világrekordhoz még 20 óra kellett volna.

Hétfőn éjjel 23 óra 26 perckor az utolsó versenyző is feladta az Animánia Mozimaraton elnevezésű rekordkísérletet. A győztes, Fölkl László budapesti gépkocsivezető 104 órán át nézte a rajzfilmeket. A néhány perces Leo és Fred, illetve Magyar Népmesék részeit is beleszámítva csaknem 300 animációs alkotást nézett meg. Ezekből harmincat DVD-ről vetítettek, a többit kópiáról. Utóbbi annyit jelent, hogy László 86 kilométernyi filmtekercset tekintett meg.

Stresszoldó labda

A csúcs
123 órán át, azaz több mint 5 napig nézett filmeket egy átlátszó műanyag házikóban egy kanadai férfi és egy német nő a New York-i Times Square-en: ezzel a teljesítménnyel valószínűleg megdöntötték a folyamatos filmnézés rekordját - jelentette be a Guiness Rekordok Könyvének egyik munkatársa szerdán. Suresh Joachim és Claudia Wavra 57 filmet nézett meg egyhuzamban: a rekordkísérlet 2008. október 2-án kezdődött, amikor a "Vasember"-t látták először - ekkor még hat társukkal együtt. A különleges vállalkozás végére már csak a kanadai férfi és a német nő maradt: utolsónak a Thelma és Louise című filmet nézték meg, helyi idő szerint kedd délután ért véget a maratoni mozizás. A rekordot a Ridley Scott-film egyik sztárja, Susan Sarandon is élőben követte egy ideig. Sőt, a színésznő el is beszélgetett a két mozizóval.
„Amikor jelentkeztem az Animánia Mozimaratonra, a kollégák és a családtagok megmosolyogtak. Legjobban az orvosi papírt kiadó doktornő szórakozott” - mondta Fölkl László. „Azt gondoltam, hogy ez egy jó játék, és kihívás is, ezért megpróbáltam. Igyekeztem az elején minél kevesebb stimuláló szert fogyasztani, az első energiaitalt péntek este ittam. A második nap hajnala volt a legnehezebb. A sok fiatal már csütörtök este ivott kávét vagy Red Bullt, én péntek estig tiszta voltam, ezért tudtam akkor új lendületet venni. Nagyon sokat vezettem az éjszakában, ha rám jött a fáradt, narkós állapot, akkor stresszoldó labdát és marokerősítőt használtam. Gyakran lihegtem ilyen helyzetben, amitől oxigéndúsabb lett a vérem, és megszűnt az agyamban a fáradtságérzet. Ezekkel a praktikákkal maradtam fenn 104 órát.”

László összesen 10 kávét és 6 energiaitalt ivott, és több alkalommal fekete teát is. A családja, felesége, és két felnőtt fia is meglátogatta őt. Az egyik középiskolai osztálytársa egy közösségi oldalon értesült a mozimaratonról, és rengeteg ismerőst, barátot odacsődített a moziba, ők a rekordkísérlet végéig vele maradtak.

„Nem bírtam volna ki a 124 órát, ami a világrekord megdöntését jelentette volna, és már nagyon nehezen bírtam ébren maradni, ezért úgy döntöttem, hogy befejezem” - fogalmazott László hétfőn éjjel.

A magyar rekord megvan

A 39 órás magyar rekord egyelőre nem hivatalosan szombat hajnalban megdőlt, a világrekordhoz még hiányzott volna húsz óra. A szervezők örülnek, hogy mindenki épen és egészségesen végigcsinálta a maratont, ezért nem bánják, hogy amikor László elérkezettnek érezte, abbahagyta a mozizást.

László győzelmével egy laptopot nyert, a második helyezett Molnár Gergely lett, aki hétfőn 16 óra 57 perckor fejezte be a filmnézést egy videókamerával gazdagodott. Ezen kívül mind a 15 induló egy páros éves bérletet kap a Cinema Csepel filmvetítéseire.