Tízezer embert küld el az állami vasút

Romániában további több mint 10 ezer ember válik munkanélkülivé, hiszen a román államvasutak (CFR) hétfőn elkezdi a létszámcsökkentési intézkedések végrehajtását.

A CFR különböző részlegeitől összesen 10 458 személy válik állástalanná. A hétfőn kezdődő elbocsátás során első lépésben 4758 személyt építenek le, április végéig azonban további 5700 személyt küldenek utcára. A román kormány a közelmúltban fogadta el azt a rendeletet, amely elbocsátásokról rendelkezik az állami vállalatoknál. A legnagyobb leépítést a CFR-nél hajtják végre, elsősorban annak áruszállítási részlegénél, a CFR Marfanál.

Az utasszállító vállalat, a CFR Calatori várhatóan 1317 dolgozójától válik meg.

A 15 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozók 12-13 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak, a 15-24 év közötti munkaviszonnyal rendelkezőket 14 havi bérnek megfelelő összeg illeti meg, a 25 éves munkaviszonyt maguk mögött tudók pedig 15 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak.

Romániában az idén januárban 8,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta, miután az év első hónapja után 740.982-en voltak állás nélkül.
Forrás: MTI