Orbán kimondja az igazságot?

Orbán Viktor szerint egy Fidesz-kormánynak úgy kell újjáépítenie Magyarország tekintélyét, hogy az ne épüljön hazugságra; a választások után el kell mondani a magyar gazdaság állapotáról az igazságot.

A Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója vezetésének budapesti ülésén csütörtökön arról is beszélt, hogy Európának le kell győznie a kapitalizmus válságát.

A pártelnök beszédében azt mondta: az elmúlt évek "szégyent hoztak a magyarok fejére", senki sem szereti, ha a "hazugság és saját nemzetének neve szinonimává válik" a nemzetközi közösség előtt.

Fotó: Fejér Bálint

A tekintély és a tisztelet "kiharcolására" készen áll a Fidesz, bár tudják, hogy ez nehéz feladat lesz - jelentette ki.

A választások után egy-másfél hónappal eljön a pillanat, amikor újra el kell mondani az igazat a magyar gazdaság valós állapotáról, "ezt Görögország árnyékában kell megtenni, úgy, hogy közben a maradék kis reputációnkat se veszítsük el" - mondta, hozzátéve, hogy pontosan miként teszik ezt, még maga sem tudja, de meg fogják találni a megfelelő utat.

Orbán Viktor aláhúzta: tisztában vannak a "kényes dilemmával", azzal, hogy Magyarország tekintélyének visszaállítása nem épülhet hazugságra.

A pártelnök úgy vélekedett: meg kell győzni a magyar választókat, hogy április 11-én menjenek el szavazni, a voksukat adják a változásra, nyilvánítsák ki, véget akarnak vetni a spekuláció korszakának, amely tönkretette a gazdaságot, és munkahelyek százezreit szüntette meg.

A magyaroknak minél egységesebben jelezniük kell - folytatta -, hogy olyan politikát és kormányzást akarnak, amely elsőbbséget ad a munkának, és elég erős a munkahelyteremtéshez.

Kiemelte: egy vezetésre vállalkozó politikusnak, politikai közösségnek egyetlen dologtól kell félnie, a félelemtől; ha egy közösség, egy nemzet, egy politikai család szembenéz a kihívásokkal, akkor semmi oka a félelemre.

Mint mondta, Európa akkor volt erős, akkor nem rettegett semmitől, amikor volt közös célja. Orbán Viktor ilyen célnak nevezte a II. világháború után a tartós európai béke megteremését, ez Európai Unió létrehozását, Európa újraegyesítését.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy Európának nincs más választása, mint legyőzni a kapitalizmus válságát, ehhez valós emberi munkára és "állandóságtudatra" van szükség, nem lehet ugyanis folyamatosan átmeneti állapotban élni.

Európának sokkal világosabban ki kell mondania, hogy a munkát támogatja, a spekulációt pedig ellenzi - mondta a Fidesz elnöke.



Hangsúlyozta, elsőbbséget kell adni a "termelő kapitalizmusnak", a civilizációnkat gyengítő "pénzkapitalizmust" pedig - amely semmibe veszi a munkát - nagyon egyértelmű, szigorú szabályok közé kell szorítani. Közölte: a szociális piacgazdaság az, amely elsőbbséget ad a munkának és a termelésnek, amely folyamatosan újjáteremti civilizációnk gazdasági alapjait.

A politikus kiemelte azt is, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb teret kell adni a kis- és középvállalkozásoknak, a családi vállalkozásoknak.

Orbán Viktor szerint az európaiak közös érdeke, közös célja, hogy "minél többen legyenek", minél többen dolgozzanak.

A bankokról szólva úgy fogalmazott: egész Európában rá kell venni a pénzintézeteket, hogy ne a spekulációt, hanem a termelést finanszírozzák.

Forrás: MTI