Libermant alaposan kifaggatták

Több mint két órán át hallgatta ki kedden az izraeli rendőrség a korrupcióval és pénzmosással gyanúsított külügyminisztert, Avigdor Libermant.

Az izraeli rendőrség csalásellenes részlege több alkalommal kihallgatta már az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt elnökét korrupció, pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása gyanújával. A rendőrség keddi közlése szerint ezúttal azt a gyanút is megfogalmazták a politikussal szemben, hogy Izrael volt fehéroroszországi nagykövete révén jogtalanul jutott hozzá saját bűnvádi eljárásával összefüggő bizalmas információkhoz.

Az izraeli rendőrség 2008-ban Izrael minszki nagykövetségén keresztül segítséget kért a fehérorosz hatóságoktól egy Liberman elleni bűnvádi eljárással kapcsolatosan, és a titkos rendőrségi folyamodványban felsorolta a nyomozók látókörébe került fehérorosz személyeket és banki kivonataikat.

Az izraeli nagykövet azonban felbontotta a borítékot, lemásolta a dokumentumokat, és Minszkben személyesen adta át őket Libermannak. A volt minszki nagykövet - akinek karrierje lendületesen ívelni kezdett felfelé Liberman minisztersége idején - már beismerte, hogy elkövette a hivatali visszaélés bűntettét.

A rendőrségi kihallgatás után Liberman "támadásba lendült": ügyvédje révén tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy keresetet nyújt be a rendőrség ellen, amiért kényes információkat szivárogtatott ki a sajtónak a kihallgatásról. Az ügyvéd sérelmezte, hogy a sajtó tudomást szerzett védence kihallgatásának minden részletéről, még mielőtt véget ért volna a kihallgatás.
Forrás: MTI