Hiába a botrány, hallgat a minisztérium

Azon túl, hogy felháborító, ami a Honvédelmi Minisztériumban zajlik, a kommunikáció, amit az üggyel kapcsolatban folytatnak egészen egyszerűen elfogadhatatlan. Merthogy nem mondanak semmit.

Csak hogy világossá tegyük: az elmúlt húsz év legnagyobb botránya zajlik a Honvédelmi Minisztériumban. Ez tény. Mégis, egészen elképesztő eltusolás zajlik minden szinten. Értjük persze, hogy ez nagyon kellemetlenül érinti az MSZP-t, hiszen a minisztérium vezetője a párt egyik legbefolyásosabb embere. Szekeres Imrének nagyon nem jön jól ez a történet. De az, hogy neki ez hogyan „jön”, sokadlagos.

Itt a honvédség magas rangú tisztjei követtek el bűncselekményt, méghozzá nem is akármilyet: meglopták az államot. Azok a tisztek, akik felesküdtek az ország védelmére, most magánvagyonukat gyarapították az ország hátrányára. Akár úgy is fogalmazhatunk: elárulták azt, amit védelmeztek. A BKV, a gyógyfürdők, vagy a MÁV kapcsán is (és még ki tudja hol) felmerültek sikkasztások, azok is mélységesen elitélendőek. De nem lehet egyenlően kezelni azt azzal, amikor egy katonatiszt lopja meg a hazáját.

Csönd


Köztévé
Érdekes, hogy a közszolgálati tévé sem igazán foglalkozik a helyzettel. A vasárnap és hétfő esti híradókban még szóba sem került az eset, ahogy a hét eseményeire reflektáló Szólás Szabadsága című műsor sem vette témái közé. (Ezzel szemben Molnár Lajos volt egészségügyi minisztert meghívták, hogy cáfolja azokat a beidegződéseket miszerint ő antipatikus.)
Erre mi történik a minisztériumban? Kis túlzással semmi. Lapítanak, mint tehénlepény a fűben. A szóvivő alig mer a kamerák elé állni, a miniszter egyáltalán nem. Ez nem demokrácia. A demokráciában ilyen helyzetben felelősségre lehet vonni az intézmény választott vezetőjét, fel lehet tenni neki kérdéseket, akár kellemetleneket is. És ha nem tud értelmesen válaszolni, akkor vonja le a konzekvenciákat és számoljon el lelkiismeretével. (Tőlünk vidámabbra lévő országokban ilyenkor nem is kérdés a tárcavezető lemondásának benyújtása. A miniszterelnök pedig eldönti, hogy elfogadja, vagy sem.)

Világos, hogy jelenleg kampány folyik, ami a politikában mindent felülír. Ám ez akkor sem lehet mentség a minisztérium szinte teljes elzárkózására. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha háború törne ki, akkor sem állnak ki nyilvánosság elé a tárca vezetői, mert kampány van?

Itt kivételesen nem a kampány és pártérdek a döntő, hanem az ország érdeke. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy területünkön nincs háború és nem is várható a közeljövőben, így a minisztérium szerepe jelenleg háttérbe szorul. (Persze ne felejtsük, Afganisztánban háború folyik, az ott zajló műveleteket a minisztériumnak kell felügyelni, koordinálni.)

Az ország érdeke pedig az, hogy minél szélesebb körű, minél világosabb tájékoztatást kapjon a minisztériumnál folyó botrány(ok)ról. Ha ez negatívan érint egy pártot, az ilyenkor mellékes.

A bizottságban talán

A HírExtra levele a HM sajtóosztályának
Szekeres Imre miniszter úr kezdeményezte a Honvédelmi Bizottság összehívását, a jelenleg folyó minisztériumi visszásságok miatt. Mivel azonban ezt Lázár János a bizottság fideszes elnöke egyelőre nem tette meg, hajlandó lenne mindazt elmondani nekünk amit ott szeretne?
Mivel e témában megkerestük Lázár Jánost is a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében szeretnénk, ha az önök részéről is reagálna valaki.
Furcsa, hogy az Országgyűlés Rendészeti Bizottsága sem igazán aktivizálta magát az ügyben, pedig a bizottság elnöke Lázár János fideszes képviselő. Sőt, a éppen a Honvédelmi Tárca közölte (legutóbb hétfőn), hogy „Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kezdeményezte az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának összehívását, hogy hallgassák meg őt, és Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészt a folyamatban lévő ügyekről.” Majd kissé cinikusan azt is hozzátették: „a miniszter kezdeményezéséről napokkal ezelőtt, hivatalosan értesítette Dr. Lázár Jánost, a bizottság elnökét, azonban a kezdeményezésre mindezidáig semmilyen válasz nem érkezett.”

Magyarán szólva Szekeres Imre minden vágya, hogy elmondja a bizottságnak és ezzel együtt a nyilvánosságnak a botrányos ügyekkel kapcsolatos ismereteit és álláspontját, de a bizottság elnöke nem akarja.

Nincs válasz


A HírExtra megkereste az ügyben a minisztériumot, amiben felajánlottuk Szekeres Imrének, hogy amennyiben szeretné elmondani véleményét, mi rendelkezésére állunk és nyilvánosságra hozzuk azt. Választ nem kaptunk.

Kerestük Lázár Jánost is, aki a következőt közölte: „a Magyar Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának előzetesen 2010. március 9-re összehívott rendkívüli ülésén javaslatot teszek arra, hogy az ülésen sor kerüljön dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter meghallgatására a Honvédelmi Minisztériumnál folyamatban lévő nyomozások kapcsán.”

Talán az ülés után többet fogunk tudni, bár az már rendkívül későn lesz.