Bővülne az EP, de ehhez pénz kell

Az Európai Parlament (EP) jogköreinek a Lisszaboni Szerződés alapján bekövetkezett bővülése miatt 150 új adminisztratív munkatárs, valamint több képviselői asszisztens felvételét lehetővé tevő költségvetési módosítási tervet szavaztak meg csütörtökön az EP brüsszeli plenáris ülésén.

A "lisszaboni posztok" jelentette pluszköltség 13,4 millió euró, ami az EP 2010-es, 1,6 milliárd eurós költségvetésének 0,8 százaléka. A mostani szavazás még nem jelentett végleges döntést: ehhez előbb az Európai Bizottságnak kell hivatalos javaslatot benyújtania, majd a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak és a parlamentnek el kell fogadnia a módosítást, ami várhatóan áprilisban történhet meg.

Az EP elképzelése szerint 75 új tisztviselőt vehetne fel a parlamenti adminisztráció, 75-öt pedig az egyes frakciók. A képviselők által asszisztensek alkalmazására felhasználható, parlamenti költségvetésből finanszírozott keret havonta és képviselőnként 1500 euróval nőne. A 75 új parlamenti tisztviselőből hetvenen azokhoz a szakbizottságokhoz kerülnének, amelyek feladatköre a Lisszaboni Szerződés miatt jelentősen megnövekszik. Ilyen például a mezőgazdasággal, a gazdasági és pénzügyekkel, vagy a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó szakbizottság.

A konzervatív frakció a költségvetési módosítás ellen szavazott. A képviselőcsoport nevében Bokros Lajos (MDF) nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezte: az új összetételű Európai Bizottság még éppen csak most lépett hivatalba, a Lisszaboni Szerződés hatásainak felmérésére eddig nem volt mód. A konzervatívok helytelennek tartják, hogy már most pótlólagos forrásokat akarnak a képviselők rendelkezésére bocsátani, amikor még nem is tudni, milyen hatást gyakorol majd a munkára a Lisszaboni Szerződés.

"Ezt a külön pénzt akkor erőltették keresztül a parlamenten, amikor a források szűkösek. (...) Azt mondjuk a tagállamoknak, hogy ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takarójuk ér. Az Európai Parlamentnek ebben példát kellene mutatnia" - hangsúlyozta Bokros Lajos.

Forrás: MTI