Közhasznú alapítvány lesz a világ legjobb étterméből

Fellebbentette a fátylat a világ legjobb éttermének, a spanyolországi El Bullinak a jövőjéről annak séfje, aki szerint a 2012-től két éven át zárva tartó étterem 2014-ben gasztronómiai magánalapítványként nyit ki újra.

Az étterem műhelyként, közhasznú alapítványként nyitja meg újra a kapuit az avantgárd gasztronómia szerelmesei előtt – mondta hétfőn Ferrán Adria az észak-spanyolországi Santiago de Compostelában.

A séf elképzelései szerint az El Bulli évente 20-25 ösztöndíjast fogadna, szakácsokat és más éttermi személyzetet, akikkel „kreatív csapatként” dolgoznának együtt. A kezdeményezés új ötletek és tehetségek fellelését tenné lehetővé – fejtette ki a séf egy gasztronómiai vásáron. Adria szerint a műhelyben készülő kulináris kreációkat évente egy meghatározott időszakban a közönség is megkóstolhatja majd.

Ferrán Adria a múlt hónapban keltett feltűnést azzal, hogy bejelentette: két évre bezárja éttermét, amelyet a tekintélyes brit Restaurant magazin sorozatban négyszer választott meg a világ legjobbjának. A 47 éves séf akkor még nem akarta megmondani, hogy mi lesz a Barcelonától nem messze fekvő "gasztronómiai templom" sorsa.

Az El Bulli a világ minden tájáról vonz vendégeket, és három Michelin-csillag tulajdonosa.

Forrás: MTI