Szobrot állítanának Sütő Andrásnak

Szobrot állítana Sütő András írónak Sopron belvárosában két helyi civil szervezet; az avatást a jövő év első felére tervezik.

Szarka László, az emlékhely gondolatát felvető - és azt az Erdélyi Kör helyi szervezetével előkészítő - Kálvin Kör egyik vezetője az MTI-nek elmondta: az író 2002-ben Sopronban ünnepelte 75. születésnapját, és akkor vált szorossá a kapcsolat vele.

Eredetileg utcát szerettek volna elneveztetni Sütő Andrásról, de a rendszerváltás utáni névváltoztatásokat követően nem maradt átkeresztelni való közterület, vagy csak aprócska, a művészhez méltatlan hely viselhette volna az író nevét, ezért döntöttek a bronz mellszobor állítása mellett.

Elkészítésére Bocskay Vince kapna megbízást, akinek a nevéhez a kolozsvári Márton Áron-szobor is fűződik. A bronz mellszobor a soproni Deák téren, két másik író - Kölcsey Ferenc és Gyóni Géza - emlékhelye közelében állna, mégpedig úgy, hogy szemben lenne a református templommal, ugyanakkor "hazafelé is nézne", végig a Kárpát-medencén.
Szarka László kitért arra, hogy a mintegy hárommillió forintos költségből egyelőre néhány százezret gyűjtöttek össze, és a többire is közadakozásból kívánnak szert tenni.
Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat szóvivője az MTI megkeresésére közölte: a városban nagy hagyománya van annak, hogy civil szervezetek, egyesületek kezdeményeznek szoborállítást. Hozzátette: az önkormányzat nagyra értékeli az ilyen kezdeményezéseket, ezért lehetőségeihez mérten mindig segíti a megvalósítást.

Forrás: MTI