Osztrák lap a magyarországi belpolitikai helyzetről

A magyarországi belpolitikai helyzetről közölt tudósítást szombati számában a Die Presse című osztrák napilap. Ha mindent jól csinál a Fidesz a választási kampányban, akkor gyakorlatilag a zsebében érezheti a választási győzelmet - állapította meg a bevezetésben a konzervatív újság budapesti tudósítója, Peter Bognar.

Az összes közvélemény-kutatás földcsuszamlásszerű győzelmet jósol a konzervatívoknak, még a kétharmados többség is karnyújtásnyira van tőlük - írta. Ezért a baloldalon, főként a kormányzó szocialisták táborában máris a falra festik az ördögöt.

Eszerint - folytatta - a konzervatívok kétharmados többsége veszélyt jelentene a demokráciára nézve, mert Orbán Viktor pártelnök tetszése szerint módosíthatná az alkotmányt. És hogy Orbán egy ilyen mindenható hatalommal visszaélne, abban szinte senki sem kételkedik a baloldal táborában.

Sok baloldali emlékszik még Stumpf István volt kancelláriaminiszter kijelentéseire - írta Bognar. Stumpf másfél éve egy rádióinterjúban azzal a gondolattal játszott, hogy kétharmados többség birtokában alkotmánymódosítással elnöki rendszerré lehetne átalakítani a magyar politikai berendezkedést. Stumpf nem zárta ki, hogy az elnök hivatali ideje nyolc év legyen, és sejteni engedte, hogy erős államfőként leginkább természetesen Orbán Viktor jöhetne szóba.

A már egy ideje tartó népszerűség mindenesetre csak kis részben Orbán és a pártja érdeme - vélekedett a tudósító. Mindenekelőtt azért olyan erősek ma, mert a szocialisták olyan gyengék. Tekintve a romhalmazt, amit maguk után fognak hagyni, néhány szakértő már nem tartja kizártnak, hogy a magyar szocialisták rossz választási eredmény esetén hasonló sorsra jutnak, mint Leszek Miller lengyel szocialistái: a jelentéktelenségbe zuhannak.

Az ellenzék - írta - évek óta táplálja a választókban azt az illúziót, hogy a hőn áhított jólét kemény reformok és áldozatok nélkül is elérhető. Eszerint mindössze a társadalom összetartására, vasakaratra és az arra irányuló tisztes szándékra van szükség, hogy kivezessék az országot a nyomorúságból.
Forrás: MTI