Az első plasztinált elefánt

Az első, állatokat bemutató kiállítását nyitja meg hamarosan Németországban a vitatott plasztinációs eljárással holttesteket tartósító Gunther von Hagens.

Von Hagens ezúttal az állatokat mutatja be A Körperwelten der Tiere című kiállításán, amely március 19-én, a saarlandi Neunkirchen állatkertjében nyílik Németországban.
A rendhagyó kiállításon bemutatják a sztyeppék, az őserők és az óceánok élőlényeinek belső világát.

Első alkalommal lesz látható két plasztinált elefánt - közölték a szervezők pénteken, hozzátéve: "A több mint 3,2 tonnás, hat méter hosszú és 3,5 méter magas, Samba nevű elefánttehén a leghatalmasabb élőlény, amelyet valaha plasztináltak".
A másik elefántot, Chianát Sambával ellentétben részekre szabva, kisebb "szeletekben" vizsgálhatja meg a közönség.

Gunther von Hagens 1977-ben fejlesztette ki áttörő tartósítási technikáját, amellyel az emberi és állati szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal tette a preparátumokat időtállóvá. Ez az eljárás a plasztináció. 1996-ban tartotta első kiállítását különlegesen előkészített preparátumaiból Japánban, mely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett. Azóta emberek ezrei próbálják felajánlani testüket von Hagensnek, aki küzdve az állandó ellenállással, járja a világot, hogy népszerűsítse az emberi test szépségét egy igen sajátos művészeti megközelítésben.

Forrás: MTI