Szilasi Alex a varsói magyar intézetben

Szilasi Alex zongoraművész a Fryderyk (Frédéric) Chopin-bicentenáriumot ünnepélyesen megnyitó bydgoszczy-i koncert után Varsóban, a Magyar Kulturális Intézetben zongorázik vasárnap délután.

Mint azt a művész az MTI-nek elmondta, az intézet kamarakoncertjén a fisz-moll és az Esz-dúr Polonézt, a D-dúr Nocturne-t és az f-moll Scherzót játssza.

Szilasi Alex Bydgoszczyban a péntek esti ünnepi koncerten a Filharmonia Pomorska zenekarral játszik részben a legújabb, Pleyel P280 típusú fortepianón, amelyet a Párizs melletti Pleyel gyár adott kölcsön neki a lengyelországi, majd a március 1-jei budapesti Chopin-koncertre.

Az ünnepi esten a nyitódarab Schubert/Liszt C-dúr Fantáziája, majd Chopintől az Esz-dúr Polonéz, a B-dúr Variációk és az f-moll Fortepianokoncert hangzik el. A Filharmonia Pomorska zenekart Tadeusz Wojciechowski vezényli - jegyezte meg a művész.

Szilasi Alex Pármában született 1968-ban, a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott Rados Ferenc, Falvai Sándor és Solymos Péter tanítványaként. Az MTA Klubjában Chopin összes művét bemutató sorozatának jubileumi koncertjei novemberben indultak és az idei évben teljesednek ki.
Forrás: MTI