Módosítja a kormány a döntési moratóriumot

Az európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések és EU-s pályázatok esetében módosítja a döntési moratóriumról szóló kormányhatározatot a kabinet - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-vel. A módosításról a kamarákkal való megbeszélés után döntöttek; a moratórium személyi kinevezésekre vonatkozó része nem változik.

A kormány január 13-i ülésén döntött arról, hogy a választások előtti 4-6 hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány.

A szóvivői iroda pénteki közleménye szerint az EU-s forrásból megvalósuló és már támogatási szerződéssel rendelkező közbeszerzéseket kiveszi a kormány a döntési moratórium hatálya alól, így ezek a közbeszerzések változatlanul folytatódhatnak.
A módosításnál a kormány figyelembe vette a Magyar Mérnöki Kamara észrevételeit: az EU-s forrásokból valósulnak meg az infrastrukturális beruházások, amelyek lassítása, időbeni elcsúsztatása negatívan érintette volna az építőiparban és az építőiparnak dolgozókat, így a mérnököket is.

A magyar forrásból megvalósuló, alapvetően nem infrastrukturális fejlesztésekre irányuló közbeszerzések azonban továbbra is a döntési moratórium hatály alatt maradnak - ismertették. Ez azt jelenti, hogy hazai forrásból megvalósuló közbeszerzést abban az esetben lehet megindítani, ha arról a döntés a következő kormány megalakulását követő időpontra esik, illetve ha ez alól a miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár felmentést ad.

A pályázatok esetében – meghallgatva a kamarák aggályait és észrevételeit – szintén módosítja a kormány a szabályokat. A január 20-a előtt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett pályázati felhívások, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program esetében megjelent jogcímrendeletek kapcsán beadott pályázatokat el lehet bírálni. Ezeknél a pályázatoknál sok esetben már meg is kezdődött a megvalósítás, és így a döntési moratórium hátrányosan érintené a pályázatokban részt vevő hazai vállalkozásokat. Kiemelik azonban, az ügyvivő kormány működése alatt ezek esetében sem lehet döntést hozni.

A január 20-a, tehát a döntési moratórium hatályba lépése után meghirdetett pályázatok esetében nem változik a szabályozás, azokat nem lehet már elbírálni. Ez azonban nem jelent késlekedést vagy bármilyen zökkenőt - hívják fel a figyelmet -, hiszen ezek a pályázatok leghamarabb júniusra, júliusra, az új kormány felállása után érhetnek döntési szakaszba. Így be lehet tartani a jogszabályi határidőket.

A módosításokról azután döntött a kormány, hogy a héten a miniszterelnök kabinetfőnöke találkozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara és a Magyar Mérnöki Kamara képviselőivel.

A döntési moratórium személyi kinevezésekre vonatkozó része változatlan marad: március 1-je után az új kormány minisztereinek kinevezéséig nem lehet új vezetőket kinevezni sem az egyes minisztériumoknál, sem pedig a központi államigazgatási szerveknél, illetve ezek helyi szerveinél.

Nincs változás a kötelezettségvállalások esetében sem: a minisztériumokban, valamint a központi költségvetési szerveknél április 1-je után csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges kötelezettségvállalásokról születhet döntés - zárja a kormányszóvivői iroda.

Az MTI hétfőn úgy értesült, vitatták a szocialista képviselők a kormány döntési moratóriumát a hétfői frakcióülésen Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében. Az MTI információi szerint több képviselő is aggályát fogalmazta meg amiatt, hogy a kormány által bevezetett döntési moratórium megakasztja az uniós pályázatok és a közbeszerzések törvényben meghatározott ügymenetét.
Forrás: MTI