Meghiúsult a találkozó

A mianmari katonai junta megtagadta az ENSZ emberi jogi jelentéstevőjétől, hogy találkozzon az ázsiai ország legnagyobb ellenzéki pártjának házi őrizetben lévő vezetőjével.

Tomás Ojea Quintana pénteken fejezte be ötnapos mianmari látogatását. "Mélységesen sajnálom, hogy külön kérésem ellenére nem engedélyezték a találkozót Aung Szan Szú Kji asszonnyal. Csalódott vagyok" - mondta az argentin diplomata, mielőtt elutazott Mianmarból. Hozzátette, indokolás nélkül utasították el kérését.

Az ENSZ különleges jelentéstevőjétől két korábbi látogatásakor is megtagadták, hogy találkozzon a Nobel-békedíjas ellenzéki politikussal. A diplomata nem tárgyalhatott Than Sve tábornokkal, a délkelet-ázsiai ország államfőjével sem.

Quintana az elmúlt öt napban Mianmarban tárgyalt az Aung Szan Szú Kji vezette, Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű ellenzéki párt több vezetőjével, politikai foglyokkal és a junta több miniszterével.

Az ENSZ és emberi jogi szervezetek becslései szerint Mianmarban több mint 2 ezer embert tartanak fogva politikai okokból.

Forrás: MTI