Kövér: az MSZP és Mesterházy párbajképtelen

Párbajképtelennek nevezte a Fidesz országos választmányának elnöke az MSZP-t és Mesterházy Attilát a miniszterelnök-jelölti vitával összefüggésben pénteken Szécsényben.

Kövér László sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy normális helyzetben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szokta kihívni a regnáló kormányfőt.

Most Magyarországon odáig fajultak a viszonyok, hogy az a párt, amelyik nyolc év szisztematikus munkájával tönkretette 12 év eredményét, megpróbálja eljátszani azt a trükköt, hogy magát ellenzéki szerepben tüntesse fel - mondta.

Kövér László abszurdnak nevezte azt a helyzetet, hogy Mesterházy Attila, a kormánypárt "csekély támogatottságú miniszterelnök-jelöltje (...) macerálja az ellenzék politikusait, hogy ugyan már, álljanak ki vitára".

A Gyaloggalopp című film közismert "egyezzünk ki döntetlenben" epizódjára utalva a lakossági fórumon azt mondta: úgy az MSZP, mint Mesterházy Attila párbajképtelen.
Hozzátette: mielőtt azt gondolja Mesterházy Attila, hogy bárkinek is szóba kell állnia vele meg a pártjával, bármiről, ami az országot érinti, bocsánatot kell kérni a 2004. december 5-i (a kettős állampolgárságról tartott )népszavazásért, a 2006-os választási kampány hazugságaiért.

Kövér László bocsánatkérést vár továbbá az MSZP-től és az SZDSZ "még meglévő képviselőitől" a 2006. október 23-i utcai eseményekért.

A politikus azt mondta: ezután már csak annyi marad hátra, hogy Mesterházy Attila és Bokros Lajos "egyfajta selejtezőt vívjon azért, hogy eldőljön, ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje valójában". Miután mindez tisztázódik, "utána lehet arról beszélgetni, hogy milyen formában, mikor, hogyan és kiknek a részvételével legyen miniszterelnök-jelölti vita."
Kövér László hangsúlyozta: fontos, hogy a következő négy évben, "az újjáépítés időszakában", ne csak a választásokon álljanak a Fidesz mellé az emberek, de maradjanak mellette akkor is, amikor telnek az első hetek, hónapok, "és még mindig meglehetősen kevés ember számára lesz érzékelhető, legalábbis anyagi értelemben, pozitív változás".

Azt mondta, ha nem tudják magunk mellett tartani az embereket ebben a küzdelmes időszakban, akkor nem lesz sikeres ez a kísérlet. Mint kifejtette, nem arra gondol, hogy esetleg nem a Fidesz nyeri a 2014-es választást, hanem arra, hogy a következő időszak csak akkor lehet sikeres, ha az emberek minél nagyobb arányban hajlandóak tevőlegesen is részt venni a közéletben.
Forrás: MTI