Bajnai: az oktatásban van a jövő

Magyarországnak az a feladata, hogy az elmúlt időszak áldozatvállalásának és lemondásának az eredményéből elsőként az oktatásnak adjon részt, mert az oktatásban van a jövő - mondta a miniszterelnök az észak-borsodi Kazincbarcikán, a felújítás alatt álló Pollack Mihály Általános Iskolában pénteken gyerekek és pedagógusok előtt.

A legjobb befektetés, ha a gyarapodásból származó pénz legjelentősebb részét az oktatásra fordítják, a gyerekek tanítására, hogy olyan munkát, ismereteket szerezzenek, amelyek hasznukra válnak, és később munkájuk lehet - mutatott rá Bajnai Gordon.
Hozzátette: a soron következő kormányoknak az a feladata, hogy azon a pályán tartsák Magyarországot, amelyen kijut a válságból. "Takarékos pályán és bölcsen" az oktatásba kell fektetni azt a pénzt, amit most megteremtenek - mondta.

Úgy fogalmazott: annak az iskola-felújítási koncepciónak - amelyet négy évvel ezelőtt elindítottak -, az volt a lényege, hogy ne csak a falak újuljanak meg, hanem az eszközök, a berendezések is, amelyek lehetővé teszik a korszerű oktatást. Ezáltal pedig biztosítják a diákok számára a versenyképes tudást - tette hozzá.

Kitért arra, hogy ma már az iskolákba, de még az óvodákba is felvételizni, vizsgázni kell. Ebben a nehéz válságban Magyarországnak is vizsgázni kellett, "el kellett végezni a házi feladatát, és az látszik az elmúlt hónapok fejleményeiből, hogy a mi házi feladatunkat elég jóra osztályozták" - mondta.

Ez azt mutatja, az ország megint jó pályán van, ahol "nemcsak a mának élünk, nemcsak tovább nyújtózkodunk, mint a takarónk ér", hanem a jövőnek is adunk esélyt - fejtette ki.
Mint mondta, az országban több mint százmilliárd forintból 365 iskola újulhat meg, erre nagy szükség van, hiszen a magyar oktatási intézményeknek csaknem a fele 1945 előtt épült, további egyharmada pedig 1980 előtt készült el. Ezért indították el az elmúlt 50-60 év legnagyobb iskola-felújítási programját.

Bajnai Gordon a kazincbarcikai beszédében kitért a BorsodChem Zrt. sorsára is. (A vegyipari vállalat a térség egyik legnagyobb munkáltatója). Azt mondta: "a BorsodChem stabilizálható, a kormány készen áll. Ha a tulajdonosok nem tudják megoldani, akkor is készen áll".

Megjegyezte: ha van munkahely, stabil a társadalom, és a gyerekeknek is stabil a jövőjük.
Forrás: MTI