Újabb hitel Lettországnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta egy 200,3 millió eurós (54,3 milliárd forint) részlet kiutalását Lettországnak a balti államnak megnyitott készenléti hitelkeretből.

Az IMF washingtoni központjában helyi idő szerint szerdán hozott döntés révén már összesen 1 milliárd eurót használhat fel a rigai vezetés a nemzetközi pénzügyi szervezet 1,7 milliárd eurós keretéből. Lettország bruttó hazai terméke (GDP) 18 százalékkal csökkent 2009-ben az egy évvel korábbihoz képest, így a 2,2 millió lakosú ország szenvedte meg leginkább a válságot tavaly az egész Európai Unióban.

Az utóbbi évek látványos gazdasági fejlődése után hatalmas erővel lesújtó válság csapásainak kivédésére államok és nemzetközi szervezetek sora sietett a rigai kormány segítségére. 2008 decemberében az IMF szervezésében egy összesen 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet állítottak össze a balti országnak.

Az IMF 1,7 milliárd eurója mellett az Európai Unió 3,1 milliárd eurót biztosított, a skandináv országok 1,8 milliárd eurót adtak össze, a Világbank 400 milliót szabadított fel Lettország számára, Csehország 200 milliót ajánlott fel, Lengyelország, Észtország és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pedig egyaránt 100 millió eurót helyezett el a hitelkeretben.
Forrás: MTI