Somogyzsitfai emberölés: hatályon kívül helyezték az ítéletet

Hatályon kívül helyezte a 2008. áprilisi somogyzsitfai emberölés ügyében hozott elsőfokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a Somogy Megyei Bíróságot a Pécsi Ítélőtábla kedden.

A táblabíróság Makai Lajos bíró vezette büntetőtanácsa megállapította: az elsőfokú tárgyalás egy részét az elsőrendű vádlott védőjének távollétében tartották, s ez olyan eljárási szabálysértés, amely másodfokon nem orvosolható.

Az ügyben korábban eljárt Somogy Megyei Bíróság a négy vádlottat - szerepüktől függően - gondatlanságból elkövetett emberölésben, rablásban és lopásban mondta ki bűnösnek. Az elsőrendűt 5 év börtönbüntetésre ítélte, három társa közül az egyiket 10 hónap börtönbüntetéssel, a másikat 75 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott, a harmadikat 2 év próbára bocsátotta.

A négy férfi 2008. április 15-én éjjel Somogyzsitfán besurrant egy idős asszony házába, hogy elvigye pénzét és értékeit. A 77 éves nő felébredt a zajra, ezért az elsőrendű vádlott a földre nyomta őt, karjait és lábait ragasztószalaggal összekötötte, majd a száját is leragasztotta.

A rablók a házban talált 185 ezer forinttal távoztak, a sértett pedig meglévő betegségei, illetve a stresszhelyzet miatt fellépő légzési- és keringési elégtelenség következtében egy órán belül meghalt. A négy férfit a rendőrség később elfogta és eljárást indított ellenük.
Forrás: MTI