Tömeges felelősségre vonás Pekingben

Összesen 71 embert - köztük két magas beosztású vezetőt - büntettek meg, amiért a kínai központi televízió (CCTV) új, átadás előtt álló egyik épülete tavaly februárban leégett - jelentette a kínai média csütörtökön az államtanács tájékoztatása alapján.

Csao Hua-jongot, a CCTV volt első emberét és helyettesét, Li Hsziao-minget közvetlenül a tűzeset után elmozdították állásukból. Ők ketten ama 27 ember közé tartoznak, akik adminisztratív vagy fegyelmi büntetést kaptak, míg 44 ember büntetőjogi felelősségét az igazságügyi hatóságok vizsgálják. Köztük van a CCTV új központjának építésvezetője, Hszü Vej igazgató is.

A harmincemeletes épület közvetlenül északra található az immár Peking egyik szimbólumává vált, különleges alakzatú építészeti remekműtől, a CCTV toronyépületétől, amelyet Rem Koolhaas holland építész tervezett. A leégett épületben kapott helyet egy luxusszálloda, a Mandarin Oriental Hotel.

A közvetlen anyagi kár - a most kiadott jelentés szerint - elérte a 163,83 millió jüant (24 millió dollár). A tűz oltása során egy tűzoltó meghalt, hat tűzoltó és két építőmunkás megsérült. A nyomozás megállapította, hogy a tavaszünnepet követő lampionünnep idején - a tiltás ellenére - használt tűzijáték okozta a tüzet. A tűzijátékot a CCTV alkalmazottai hozták működésbe.

A központi televízió vezetése szerdán kiadott közleményében ismételten bocsánatot kért a történtek miatt. "A baleset óriási anyagi veszteséget okozott az államnak, nagy kárt a társadalomnak, és számunkra súlyos tanulsággal járt" - áll a közleményben.
Forrás: MTI