Kezdetét vette az informális EU-csúcs

Megállapodtak az Európai Unió állam- és kormányfői abban, hogy támogatják Görögországot pénzügyi nehézségeinek leküzdésében.

Ezt Herman Van Rompuy, az EU elnöke jelentette be, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel. Mint mondta, a terv részleteit azután közlik, hogy a szűkebb körű találkozó után megkezdődött informális EU-csúcstalálkozón véglegesítik azokat. Van Rompuy azt is hangoztatta, hogy Athén hivatalosan továbbra sem kért segítséget uniós társaitól.

"Az euróövezet szükség esetén összehangolt lépéseket tesz majd, hogy megőrizze pénzügyi stabilitását" - fogalmazott az uniós elnök, a brüsszeli csúcstalálkozó házigazdája.

A csúcs előtti nyilatkozatában a magyar miniszterelnök is hangoztatta, hogy Európának szolidaritást kell tanúsítania Görögországgal mostani nehéz pénzügyi helyzetében. Mint Bajnai Gordon fogalmazott, a támogatás Görögországnak ahhoz kell, hogy "lélegzetvételhez jusson", és megtehesse azokat a fájdalmas lépéseket, elvégezhesse azokat a feladatokat, amelyeknek a jelentős részét Magyarország már elvégezte.

Más vezetők, köztük Merkel és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, szintén Athént és az euró stabilitását támogató nyilatkozatot tettek Brüsszelben.

A kötetlen jellegű - soron kívüli - EU-csúcstalálkozó fő témája annak az EU2020 stratégiának az előkészítése, amely Európa felzárkózását, versenyképességének megőrzését tűzi ki célul. Eszmét cserélnek a decemberi, sikertelen koppenhágai klímavédelmi világértekezlet tanulságairól, valamint a múlt hónapban Haitin bekövetkezett földrengéssel kapcsolatos uniós lépésekről.
Forrás: MTI