Teherán még mindig teher ám!

Megerősítette országa készségét a külföldön történő urándúsításra, ugyanakkor ezzel kapcsolatban új feltételeket támasztott az iráni külügyminiszter.

Manusehr Mottaki - aki a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia főszereplőjévé lépett elő - a szombati Süddeutsche Zeitung című lapnak adott nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az "uráncserére" vonatkozó javaslattal Irán jó szándékát bizonyította.
 
Szavai szerint ezt kívánta alátámasztani azzal is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi ajánlatára választ jelentő indítványt Mahmúd Ahmadinezsád elnök tette. Jelezte ugyanakkor, hogy Teherán nem hajlandó változtatás nélkül elfogadni a NAÜ ajánlatát.

A globális és az európai biztonság kérdéseinek megvitatásával folytatódott szombaton Münchenben az immár hagyományos nemzetközi biztonságpolitikai konferencia, amelynek középpontjában a jelek szerint Irán áll.

A konferencián több mint 40 ország kormányának vezetője, külügy- és védelmi minisztere, illetve a biztonságpolitikáért felelős képviselője vesz részt. Magyarországot Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli.