Helyi népszavazás dönt egy pátyi beruházásról

Helyi népszavazást tartanak február 14-én Pátyon, ahol arra keresnek választ, hogy a falu mellett épüljön-e egy golfpálya és lakópark, vagy sem, erről a kérdésről rendeztek fórumot pénteken civil szervezetek kezdeményezésére a Pest megyei községben.

Tollner József a fórum egyik szervezője - helyi független képviselő - az MTI-nek elmondta: egy magántulajdonban lévő 130 hektáros területről van szó, amely korábban szántóként szolgált, ám évekkel ezelőtt az önkormányzat megváltoztatva besorolását, lehetővé tette többrétű beruházás megvalósulását. E szerint itt 250 szálláshely és egy hozzá kapcsolódó golfpálya épülhetne, ami ellen a lakosság többségének nem is volt kifogása. Csakhogy most az önkormányzat egy része, a helyiek véleményének megkérdezése nélkül újabb szabályozási terv elfogadására készül, amit sokan kifogásolnak.

A módosított terv ugyanis a hajdani termőföldön összességében 2900 lakás, egy hatalmas lakópark építésére adna lehetőséget, ahol már magának a golfpályának nem is jutna hely - állítja a képviselő. Márpedig a civil szervezetek szerint ez a beruházás alapjaiban megváltoztatná a község jelenlegi falusias, csendes, nyugodt jellegét, hiszen megvalósulása nyomán hozzávetően 8000-rel gyarapodna a lakosság, megkétszereződne a jelenlegi lélekszám, károsodna a környezet.

A terv támogatói viszont új munkahelyek teremtésével érvelnek. A kérdés eldöntésére a civilek helyi népszavazás szervezésébe kezdtek, de végül maga az önkormányzat állt a véleménynyilvánítás ezen formája mellé, így a lakók dönthetik majd el, jöhet-e a befektető, vagy sem - mondta Tollner József.

Forrás: MTI