Gigantikus havazás a tengeren túl

Hatalmas mennyiségű havat hozó front fenyegeti pénteken és a hétvégén Washingtont és a közép-atlanti térséget az Egyesült Államokban; a várható apokaliptikus közlekedési viszonyok miatt a Fehér Ház szóvivője lemondta szokásos napi sajtótájékoztatóját, a virginiai képviselőház törölte az üléseket.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő nem áll pénteken az újságírók elé, amit helyettese, Bill Burton egyetlen szóval magyarázott a Twitteren: "hópokalipszis". Az előjelzések napok óta figyelmeztetik a térség lakóit, kiadós havazásra kell felkészülni, ezen a télen nem először, ugyanis decemberben már történelmi rekordokat döntő havazás söpört végig a közép-atlanti partvidéken.

Az amerikai főváros, Washington D.C. térségében 60 centiméternél nagyobb hó eshet. A közlekedési hatóságok előre figyelmeztettek: a busz és metrójáratok megritkulhatnak.

Virginiában először fordult elő, hogy a várható havazás és megbénuló közlekedés miatt törölték a törvényhozás programját. Az állami hatóságok felhívták a lakosság figyelmét: tartalékoljanak a szükséges cikkekből és az, aki teheti, otthonról dolgozzon. A havazást várhatóan erős szelek fogják kísérni, a látási viszonyok nagyon rosszak lesznek egyes térségekben. A hatóságok hókotrók és teherautók ezreivel, több százezer tonna sóval várják a hóvihart.

A főváros, Richmond, amely még az előző hét végén hullott 40-60 centiméteres hótakaró alól sem ásta ki magát teljesen, ugyanennyi havat kaphat. Sok iskolában csak csütörtökön kezdődhetett újra a tanítás.

A parti őrség figyelmeztetett: Virginiától egészen New York magasságáig az Atlanti-óceán partján viharos szelek korbácsolhatják fel majd a vizet veszélyes hullámokat keltve.
Forrás: MTI